2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. November 09. 14:07, hétfő | Kzélet
Forrás: TASR

Újabb kivételek a kijárási tilalommal kapcsolatban

Újabb kivételek a kijárási tilalommal kapcsolatban

POZSONY, november 9. – Hétfőtől újabb kivételekkel gyarapodik a kijárási tilalomra vonatkozó rendelet és november 14-ig érvényben marad.

A tilalom nem vonatkozik azokra, akik negatív eredménnyel rendelkeznek az Országos Tesztelésről. Azokban a járásokban, ahol a hétvégén is teszteltek, mindenkinek szüksége van aktuális negatív eredménnyel záruló tesztre, a többi járásban elegendő a múlt heti dokumentum. A PCR tesztek szintén érvényesek. A kijárási tilalom nem érvényes az éjszakai órákban 1 és 5 óra között.
A vörös besorolású járásokban csak azok kapnak kivételt, akik a biztonsági szerveknél dolgoznak vagy állami alkalmazottak. Ezeknek a személyeknek nem kell aktuális negatív koronavírusteszt, elég ha a múlt heti (5-6.11.) dokumentum birtokában vannak.

Azok számára, akik nem vettek részt egyik Országos Tesztelésen sem, továbbra is érvényes a kijárási tilalom. Ezek a személyek csak akkor hagyhatják el lakhelyüket, ha élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, drogériába, benzinkútra vagy állateledelért mennek. A kivétel érvényes az orvosi vizsgálatokra és rokonaink elkísérésére is, emellett akkor is elhagyhatjuk otthonunkat, ha éppen tesztelni megyünk. A tiltások továbbra sem érvényesek a 10 évnél fiatalabb gyermekekre.

Negatív teszt nélkül továbbá csak a közeli rokonok temetésére, házasságkötésére vagy keresztelőjére mehetünk. A háziállatok sétáltatását továbbra is csak 100 méteres körben abszolválhatjuk. A szülők elvihetik gyermekeiket a bölcsödébe ill. az óvodába, az alapiskolák 1-4-es diákjai is ebbe a csoportba tartoznak. A kijárási tilalom nem érvényes továbbá azokra sem, akik az utolsó három hónapban már igazoltan legyőzték a betegséget és meggyógyultak, valamint azokra sem, akiket augusztus 1. és október 23. között diagnosztizáltak.

A kijárási tilalom továbbra sem érvényes azokra, akik egyéb egészségügyi okok miatt nem tudtak részt venni a tesztelés első, ill. második fordulóján. A szabad kijárás továbbá érvényes a könnyebb és súlyosabb mentális betegségekkel, az autizmussal vagy a rákkal küzdőkre.

A tiltás továbbá nem érvényes azokra, akik a tesztelési napokon izolációban voltak vagy egyéb karantén okozta okok miatt nem voltak képesek eljutni az Országos Tesztelésre. Ugyanez érvényes azokra, akik hasonló okok miatt nem tudtak részt venni az első fordulóban. Kivételt kaptak továbbá a teherautósofőrök, a buszvezetők, a pilóták, a repülőgépek és a hajók legénységei, a mozdonyvezetők, a kalauzok és a vasútforgalmat ellátó és kezelő személyzet tagjai. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az ország elhagyása után 48 órán belül visszaérkeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.