2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 14. 11:37, csütörtök | Világ
Forrás: startitup.sk

Újabb cápatámadás a szlovákiaiak által is látogatott üdülőhelyen

Újabb cápatámadás a szlovákiaiak által is látogatott üdülőhelyen

A nő túlélte a támadást, de közben elvesztette a karját. Az orvosok jelenleg is figyelemmel kísérik az állapotát.

A Noviny.sk hírportál arról számol be, hogy szeptember 13-án, szerdán az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki a dél-sínai rezervátumokra vonatkozó fokozott rendkívüli állapotról. Ennek oka egy egyiptomi állampolgárt ért cápatámadás volt. A nő túlélte a támadást, de közben elvesztette az egész karját. Az orvosok jelenleg is figyelemmel kísérik az állapotát.

Yasmin Fouad miniszter szerint Dahab egyik strandját lezárják, amíg a helyzetet ki nem értékelik. A dél-sínai természetvédelmi területek munkatársait is utasította, hogy hozzanak létre egy sürgősségi bizottságot. E bizottság tagjainak fel kell mérniük a helyzetet, át kell fésülniük a strandokat, és meg kell szüntetniük a cápatámadás okait.

Ez nem egyedi eset
A hír alig néhány hónappal azután érkezett, hogy a turisták a népszerű üdülőhelyen, Hurghadában szörnyű látványban részesültek. A strandtól nem messze egy cápa megtámadott egy vízben fürdőző férfit. A turista nem élte túl a támadást.

Az esetről a Reuters számolt be a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. Az elhunyt férfi feltehetően orosz származású volt. Az incidens a Dream Beach szálloda melletti strandon történt.

Az áldozat állítólag egy bizonyos 24 éves Vlagyimir Popov volt. A támadást ábrázoló videók a közösségi oldalakon terjedtek el. Sokuk hátterében rémült turisták hallhatók, akik csak nézni tudtak.

Az orosz külügyminisztériumnak is meg kellett erősítenie a férfi személyazonosságát, mondván, Popov nem tartózkodott Oroszországban. Állítólag már több hónapja Egyiptomban élt. Az egyiptomi hatóságok azonnal fürdőzési tilalmat rendeltek el több, az incidens helyszínéhez közeli strandon.

Az egyiptomi környezetvédelmi minisztérium hozzátette, hogy feltehetően tigriscápáról van szó. Az állatot később befogták.

A Vörös-tenger partvidéke népszerű turisztikai célpont. A cápák gyakoriak, de ritkán támadnak emberre. Tavaly júliusban két nő halt meg egy cápatámadás után Hurghada partjainál - emlékeztet a TASR.
2018-ban egy cseh turista, 2015-ben pedig egy németországi turista esett áldozatul egy cápának. 2010-ben öt nap alatt öt támadás történt, amely egy német állampolgár életét követelte, négy külföldi turista pedig megsérült.

Hogyan mentsük meg magunkat egy támadás során?
Egy cápával való találkozás jelenleg sok turistát riaszt. Richard Jaroněk utazó azonban a TN.cz-nek elmondta, hogy a cápával való találkozás olyan, mintha lottót nyernénk.

A valószínűsége kicsi, de a gondolat mégis sokakat megrémít. Elgondolkodnak azon, hogyan viselkednének és mit tennének. A szakértő szerint azonban az is fontos, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan csökkenthetjük a találkozás esélyét.

Elmagyarázza, hogy ebben az esetben az a szabály, hogy szürkületkor és hajnalban nem szabad úszni, mert a cápák ilyenkor jönnek vadászni. A tengerben úszva aligha lehetünk biztosak abban, hogy nincs a közelünkben egy cápa. Akár 20 méterre is lehet, és lehet, hogy észre sem veszed.

Ha azonban olyan közel kerül, hogy megérintheti, Jaroněk azt javasolja, hogy nyugodjon meg. Az első védekezési reflex szinte minden esetben ugyanaz - sikoltozni kezdünk, megpróbálunk elúszni vagy vizet fröcskölni. Pontosan ezt nem szabad tenned, mert elúszni egy cápa elől szinte lehetetlen.

A pánikroham csak árthat neked. A cápa megérzi a bajba jutott élőlények rezgéseit, és az ön pánikja beindítja. Azt hiszi, hogy haldokolsz, hogy megfulladsz. A szakértők azt tanácsolják, hogy nyugodtan kövesse a víz alatti árnyékokat, és lassan haladjon a part, a móló vagy a csónak felé.

A továbbiakban elmagyarázza, hogy a cápatámadás nem úgy történik, hogy odaúszik az áldozathoz és beleharap. Kezdetben csak felméri a terepet, például úgy, hogy az uszonyával megérinti az áldozatot.

A tapasztalt úszók és utazók azonban más módon védekeznek, ami valószínűleg ismerős lehet a különböző videókból. A profik ugyanis egyszerűen ellökik a cápát úgy, hogy megragadják az orrát, ekkor a cápa furcsa "transzállapotba" kerül.

Forrás: startitup.sk

Címkék: cápa, Egyiptom, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.