2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Augusztus 19. 23:07, péntek | Világ
Forrás: Nikkei Asia • Reuters

Újabb amerikai-kínai szakítás: az Apple Vietnamba helyezi át a gyártást

Újabb amerikai-kínai szakítás: az Apple Vietnamba helyezi át a gyártást

A legutóbbi információk alapján - már ha minden simán megy majd - a MacBook és AppleWatch gyártása is átkerülhet Kínából Vietnamba.

A MacBook és Apple Watch is átkerülhet az országba, ha minden jól megy.

Az Apple kapcsán nem is olyan régen írtunk arról, hogy az amerikai cég szabadulna Kínától, pontosabban a komoly méretű függéstől, amely az utóbbi évtizedekben alakult ki. Akkor már szintén felmerült, hogy Vietnám lenne a logikus alternatíva, most pedig további hírek jelentek meg a jövőbeni tervekre vonatkozóan.

A Nikkei Asia számolt be a napokban az újabb részletekről, kiemelve, hogy egyszerre két vonal gyártását is áthelyeznék, legalábbis részben, a délkelet-ázsiai országba. Jelen esetben a MacBook- és az Apple Watch-termékekről van szó, amelyek az iPad és az AirPod esetében már meglévő kapacitáshoz társulnának a helyi üzemekben, ahhoz azonban, hogy mindez megvalósuljon, komoly feltételeknek kell megfelelni. A vállalat nyilván szívesen helyezne jóval nagyobb hangsúlyt a továbbra is olcsó munkaerőt kínáló országba, viszont a tevékenység komoly szakértelmet igényel, ami nem egyszerű feladat.

A feltételek különösen a MacBook-termékeknél jelentenek nagyobb kihívást, mivel ezen eszközök komolyabb beszállítói kapacitást igényelnek. Ez egyelőre inkább Kínában van jelen, Vietnámban tehát először meg kell teremteni a szükséges alapokat, mielőtt magát a sorozatgyártást beindítanák. A laptopok gyártásának áthelyezése mindenképpen hosszabb időt vesz majd igénybe, a forrás szerint azonban ezek mellett az Apple Watch és a HomePod is hasonló pályát járna be, mivel a cég komoly terveket dédelget az ottani bővítésre vonatkozóan. Ezen tervek korábban is megvoltak, viszont a pandémia miatt nem tudtak az eredetileg tervezett ütemben lépni.

Kínában az utóbbi hónapokban is komoly korlátozások voltak érvényben, legalábbis egyes nagyvárosokban, ami ismét megmutatta, hogy nem lehet egyetlen forrásra építeni, Vietnám szerepe így ismét előtérbe került.

Címkék: apple, Kína, vietnam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.