2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Január 25. 18:08, hétfő | Világ
Forrás: HVG

Új-Zélandon két hónapja most regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet

Új-Zélandon két hónapja most regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet

Két hónapja nem regisztráltak Covid-19 fertőzöttet ÚJ-Zélandon, erre most a fertőzőbb, Dél-Afrikai mutáns első esetét azonosították.

A megállapítás arra kényszerítette Ausztráliát, hogy legalább 72 órára megállítsa a karantén nélküli közlekedést a két ország között, tájékoztatott hétfőn az AFP hírügynökség. A pozitív teszteredményű 56 éves új-zélandi nő nemrég tért haza Európából. A koronavírus új, fertőzőbb variánsát január 23-án regisztrálták nála – tíz nappal a két hét kötelező karantén letelte után. Az ötmillió lakosú Új-Zéland csodálatraméltóan jól harcol a világjárvánnyal – összesen 25-en hunytak el a vírus következtében 1927 pozitív betegből. Chris Hipkins egészségügyi miniszter megerősítette, hogy november óta ez az első azonosított eset Új-Zélandon. A koronavírus ezen variánsa továbbá elmondása szerint fertőzőbb, s a Dél-Afrikai Köztársaságból származik.

Ausztrália egészségügyi minisztere, Greg Hunt azt nyilatkozta, hogy a helyzet „felettébb aggasztó” és a terjedés fokozott lehetősége arra kényszerítette a kormányt, hogy felfüggessze az „utazói buborék” érvényességét a szomszéd Új-Zélanddal legalább 72 órára. A kormány óvatos és a rendelet egészen addig érvényben marad, amíg nem derítenek ki többet az esetről. A nőt valószínűleg egy olyan személy fertőzte meg, aki ugyanazon hotel másik emeletén volt karanténban és két nappal azelőtt lett pozitív a teszteredménye, hogy az új-zélandi nő elhagyta a szállást. A hölgy a karantén letelte után Northland régióban utazott, közel Aucklandhez. A betegség tünetei pár nappal a tesztelés előtt jelentkeztek nála. Két hozzá közeli személy (beleértve a férjét) teszteredményei azóta is negatívak. Nyilván a tünetei miatt nem fertőződtek még meg.

„Nem voltak légzési problémái, inkább izomfájdalma. Lehet emiatt nem terjedt annyira a koronavírus” – mondta az új-zélandi egészségügyi hivatal igazgatója, Ashley Bloomfield az esettel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a dél-afrikai mutáns veszélyesebb lemenetelt okozna, vagy többen belehalnának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.