2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Július 15. 04:03, péntek | Tech
Forrás: Bluetooth Le Audio • 9to5 Google

Új szintekre lép a zenehallgatás

Új szintekre lép a zenehallgatás

A Bluetooth-audio ideje lejárt, érkezik a Le Audio, amely elődjéhez képest teljesen új dimenziókat nyit a fülhallgatós zenehallgatás terén.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) hosszú várakozás után nyilvánosságra hozta a Bluetooth LE Audio teljes specifikációját. A szabványt támogató első termékek az év végén jelennek meg a piacon.

A Bluetooth LE Audio többfolyamú hangot, valamint egy új hangkódexet hoz magával, amely jobb hangminőséget ígér és energiatakarékosabb. Ezt LC3-nak hívják és magas hangminőséget biztosít alacsony adatátviteli sebesség mellett. Manfred Lutzky, a Fraunhofer Társaság illetékese kijelentette, hogy a tesztek azt mutatták, hogy az LC3 50 százalékkal alacsonyabb bitsebesség mellett javítja a hangminőséget a Classic Audio-ban található SBC kodekhez képest. A Bluetooth LE Audio energiatakarékossága lehetővé teszi a hosszabb akkumulátor-élettartamú termékek használatát. Ez azonban azt feltételezi, hogy a gyártók a fejlesztéseket ilyen formában is továbbadják ügyfeleiknek. Amennyiben ehelyett kisebb akkumulátorok kerülnek beépítésre, akkor végül a valóságban nem lesz hosszabb az akkumulátorok élettartama.

A szabvány bevezetése lehetővé teszi a Bluetooth-támogatással ellátott hallókészülékek fejlesztését. Stefan Zimmer, az Európai Hallókészülék-gyártók Szövetségének (EHIMA) főtitkára rámutatott, hogy az LE Audio az egyik legjelentősebb előrelépés lesz a hallókészülékek és hallásimplantátumok felhasználói számára. A szakember hangsúlyozta, hogy az EHIMA mérnökei hozzájárultak szakértelmükkel a hangzás élményének javításához, különösen a hallássérültek számára. A legtöbb új okostelefon és televízió néhány éven belül a hallássérült felhasználók számára is ugyanolyan minőségben használható lesz.

A Bluetooth LE Audio által kínált multi-stream audio funkcióval egy okostelefon párhuzamosan több Bluetooth-eszközön is lejátszhat zenét. Ez a lehetőség eddig hiányzott a szabványból. Bár egyes gyártók kínálnak hasonló funkciót, ez általában csak a saját gyártó készülékeivel működik. A multi-stream hangnál már nem számít, hogy a megfelelő fejhallgató vagy hangszóró melyik gyártótól származik. A párhuzamos hangfolyamoknak mindig teljesen szinkronban kell lenniük. Így lehetővé válik, hogy a vonaton vagy az autóban több ember is ugyanazt a zenét hallgassa egy lejátszóról. Szintén adott lesz az egy-a-többhöz vagy több-az-egyhez vezeték nélküli mikrofonok előállítása.

A Bluetooth LE Audio a Broadcast Audio funkcióval is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy eszköz korlátlan számú vevőhöz képes továbbítani. A multi-stream audio funkcióval ellentétben ez a funkció nem állandó használatra készült, inkább az információk rövid távú lejátszásáról van szó nyilvános helyeken. Peter Liu, a Bose Corporation munkatársa és a Bluetooth SIG igazgatótanácsának tagja úgy magyarázta a funkciót, hogy például a járókelők önállóan fogadhatják a hangot a nyilvános helyeken lévő csendes tévékészülékekről. Így az érdeklődő nézők csatlakozhatnak egy adott hangközvetítéshez személyes Bluetooth-eszközeik segítségével anélkül, hogy másokat zavarnának. Például a repülőtereken bármikor meghallgathatók lesznek a beszállási értesítések, vagy egy bevásárlóközpontban sétálva az üzletek ajánlatokat tehetnek a rájuk csatlakozóknak. Ez a helyalapú hangmegosztás segítségével történik, amelyet a mozikban is lehetne használni, hogy több nyelvű hangsávokat biztosítsanak. A személyes hangmegosztás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy okostelefonjukról zenét osszanak meg másokkal a közelben.

A teljes specifikáció megjelentetésének köszönhetően a gyártók már most elkezdhetik az új szabványnak megfelelő termékek fejlesztését, kiemelten kezelve a késleltetés csökkentését, megszüntetve a hang- és képszinkronizálás korlátait. Egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi Bluetooth-fejhallgatók egy firmware-frissítéssel Bluetooth LE audioeszközzé válhatnak-e. A SIG szerint ez technikailag lehetséges lenne, de még nem tudni, hogy a gyártók kínálnak-e majd megfelelő firmware-frissítéseket is.

Címkék: bluetooth, le audio, Tech, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.