2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Október 06. 10:21, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Fotók: Nagy Attila

Új sport- és futópályát kapott a Vámbéry Ármin Gimnázium

Új sport- és futópályát kapott a Vámbéry Ármin Gimnázium

Befejeződtek a felújítási munkálatok a Vámbéry Ármin Gimnázium multifunkciós sportpályáján. Az első szakaszban megépült a műfüves sportpálya és a 150 méter hosszú, távolugrópályával ellátott futópálya is.

A diákok tegnap, azaz október 5-én használhatták először az elkészült részeket. A projekt anyagi hátterét a Nagyszombat megye által elkülönített 250 ezer eurós támogatás adta. A hírt és az átadáson készült fényképeket a dunaszerdahelyi.sk munkatársai készítették. A cikket alább közöljük.

A megjelent vendégeket és gimnazistákat először Jozef Viskupič, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat (TTSK) elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a megye sportprogramjának az a célja, hogy Dunaszerdahelytől Szakolcáig legalább 14 multifunkciós pályát lehessen megújítani, a 21. század követelményei szerint. Minderre hét millió eurót kíván a megye fordítani, hiszen, mint Viskupič kiemelte, a pályák a sportolást, az egészséges életmódot szolgálják a diákok, s nemkülönben a lakosság körében is.

Dunaszerdahelyen e program keretében újult meg az uszoda, illetve a szlovák Ladislav Dúbrava Gimnázium új tornateremmel bővül, tette hozzá a megyeelnök.
Berényi József, Nagyszombat Megye alelnöke abbéli örömét fejezte ki, hogy a gimnázium épülete minden egyes évben, a megyei támogatásnak köszönhetően, valamilyen formában szépül, épül.

„Nagyon jó, hogy az épület homlokzatának elkészülése, a lift megépítése, a villanyvezetékek kicserélése után most sikerült a sportpályát is rendbe hozni. Mindezt pedig nem európai uniós támogatással, hanem a megye költségvetéséből, ami az itteni adófizetőknek a pénzéből gyűlik össze” – mondta el Berényi.

A Dunaszerdahelyi és a Galántai járásokból bekerült nyolc megyei képviselőnek is köszönhető mindez, tette hozzá a megyealelnök. Valkai Anett igazgató kiemelte: „modern, nyitott iskola vagyunk, amelyik nem feledkezik meg a történelmi gyökereiről sem”, s hozzátette, hogy a Vámbéry Ármin Gimnázium számára az egyik legfontosabb dátum 1951. szeptember 1-je, amikor az iskola megnyitotta a kapuit. Az azóta eltelt hetven év pedig számos lehetőséget adott nekik arra, hogy mérlegeljenek és visszatekintsenek a múltba.

Elmondta, a legfontosabb visszajelzés, legnagyobb elismerés ezen időszak alatt számukra mindig is az volt, ha a korábban a gimnázium falai között érettségizett szülők hozzájuk küldték vissza gyermekeiket.

„Az iskola megalakulása óta az épület és az intézmény területe több változáson, rekonstrukción ment át. (...) Sok erőfeszítésbe került ez a beruházás is. Korábban még vízben állt ez a terület, a salakpályák nagyon rossz állapotban voltak”, de Nagyszombat megye finanszírozásának köszönhetően a multifunkcionális sportpálya, az atlétikai pálya és a távolugrást szolgáló homokpálya is teljesen megújult.

„Meggyőződésem, hogy a mai nap erős impulzust jelent iskolánk jövőjét illetően”, köszönte meg Valkai Anett igazgató a támogatást.

Hájos Zoltán polgármester, Nagyszombat megye képviselője azzal kezdte a köszöntőjét, hogy ő is ebbe a gimnáziumba járt, s úgy véli, egy új korszak kezdődik most a diákság életében, mivel egy valóban modern sportpályát tudnak kihasználni.

Elmondta, a gimi pályáján „ütöttem le én is a térdemet”, de a sportolás mindenképpen szükséges, hiszen„felráz benneteket a sport, egészségessé tesz benneteket és kitartóvá. Ez pedig mind szükséges egy fiatal fejlődéséhez” – fordult a gimnazistákhoz, kifejezve abbéli örömét is, hogy mint megyei képviselő, hozzájárulhatott ő is ennek a megvalósításához.

Végül, az ünnepi szalagátvágás után a gimis csapatok vették birtokukba a létesítményt, az iskolai focitorna első meccsén a kezdőrúgást Šanta Peter, a DAC egykori kapusa, illetve Jozef Viskupič megyeelnök tette meg, felavatva a pályát.
Az eseményen tiszteletét tette még többek között Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Önkormányzati Hivatal oktatási osztályának igazgatója, valamint Menyhárt József és Soóky Marián megyei képviselők is. Magát az ünnepi ceremóniát pedig Vass Virág és Keszeg Anna gimnazisták előadása nyitotta meg.

A dunaszerdahelyi.sk által készített képgalériát itt tekinthetik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.