2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Október 29. 20:16, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Új intézkedést jelentettek be: a negatív teszttel rendelkező emberekre nem vonatkozik a kijárási tilalom

Új intézkedést jelentettek be: a negatív teszttel rendelkező emberekre nem vonatkozik a kijárási tilalom

Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter több új információt közölt a hétvégi teszteléssel kapcsolatban.

Az antigén tesztelésről kiderült, hogy a vártnál jóval több embert fed fel. A kormányrendelet alapján azokra az emberekre, akik negatív eredményt kapnak, nem vonatkozik a kijárási tilalom.
Matovič a kormányülést követő sajtótájékoztatón a prágai Motol kórház tesztvizsgálatának eredményeiről tájékoztatott. Az antigén tesztek érzékenységét vizsgálták a PCR tesztekhez képest. Elég pontosak, megbízható az eredményük? "A 30 százalékos érzékenységre vonatkozó feltételezéseink túl pesszimisták voltak, a tanulmány 67 százalékos érzékenységet mutat," közölte a miniszterelnök. A tesztelés tehát a PCR vizsgálatok során találtak több mint két harmadát tárja fel. A kormány a mai ülésen ezen kívül határozatot hozott a november 2-a utáni kijárási tilalomról. November 2-tól november 8-ig a mozgás 05:00 és másnap 01:00 óra között korlátozva lesz. A korlátozás nem vonatkozik azokra a személyekre, akiknek október 29-től november 1-ig elvégzett, negatív eredményű RT-PCR vizsgálati tanúsítványa lesz vagy az egészségügyi minisztérium által kiállított negatív antigén-teszt tanúsítványa lesz az október 29-től november 1-ig, a "Közös Felelősség" műveletben részt vevő szervezettől.

Ez a kormány által szerdán jóváhagyott, a szükségállapot további kiterjesztésére vonatkozó javaslatból derül ki. Érvényesek a kivételes utak a legszükségesebb árucikkek beszerzésére miatt, az iskolába és az egészségügyi intézményekbe. Az új kormányrendelet alapján tehát azokra a személyekre, akik részt vesznek az átfogó tesztelésen és negatív eredményt produkálnak, nem vonatkozik a kijárási tilalom. A kijárási tilalom november 2-tól kezdődik. "Azok az emberek, akik most részt vesznek az országos tesztelésen és a teszt sikeres elvégzéséről tanúsítvánnyal, illetve alternatív tanúsítvánnyal rendelkeznek, hétfőtől viszonylag szabadon élhetnek. Újra mehetünk különféle üzletekbe, élelmiszerboltba. Azokkal ellentétben, akik nem mennek el a tesztre. Számukra csak az lesz lehetséges, ami eddig is a kijárási tilalom alatt," magyarázta Matovič az új intézkedéseket, hozzátéve, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező emberek számára visszatér az élet ahhoz az állapothoz, amely múlt pénteken volt.

Azokra, akik nem fognak tudni felmutatni negatív teszteredményt, a kijárási tilalom idején is vonatkoznak kivételek. Részt lehet venni temetésen, lehet házasságot kötni, keresztelőre menni és rászoruló hozzátartozóról gondoskodni. Elmondása szerint azért tettek így, hogy "ne bonyolítsák a felelős emberek életét és teljesítsék azok alapvető emberi jogait, akik úgy döntenek, hogy nem mennek el a tesztre és otthoni karanténban maradnak". Hozzátette, hogy joguk van élelmiszer, tisztálkodószerek vagy gyógyszerek vásárlása miatt elhagyni otthonukat. Ez az állapot vasárnapig, november 8-ig lesz érvényes. Matovič szerint a szabályok a Parlament, a Kormányhivatal, az Elnöki Palota és az egyes minisztériumok épületének bejáratánál is érvényesek lesznek.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerint a középiskolák folytatják a távoktatást. A miniszter rámutatott, hogy annak a személynek, aki ugyanabban a háztartásban élő fertőzött személy miatt karanténban van, igazolással kell rendelkeznie. Amennyiben nincs, azt javasolja ennek a személynek, hogy az igazolás kiállítása érdekében vegye fel a kapcsolatot a Regionális Népegészségügyi Irodával vagy orvosával. "Amennyiben a hét közepén ér véget a karantén, a hét hátralévő részében már nem szükséges őket tesztelni, tiszták a vírustól. Csak az igazolásra van szükségük, hogy teljesítették a karantént," magyarázta. Krajčí egyúttal hozzátette, hogy a tesztelés során az orvosi karok ötödik és hatodik évfolyamának hallgatói, valamint második osztálytól az ápolástan hallgatók is vehetnek törletet. A sürgősségi orvostanhallgatók a második évfolyamtól kezdve vehetnek törletet, viszont Krajčí szerint mentős felügyelete mellett. A miniszter ugyanakkor elnézést kért a többi szakmától, kijelentve, hogy egy olyan teljeskörű törvényt készített, amely más egészségügyi szakmáknak is lehetővé teszi a mintavételt. A törvényt azonban nem lehetett elfogadni, mivel a parlament megbénult és nem ülésezik. Ezért csak minisztériumi rendeletként lehetett kiadni. Kedden (október 27.) Krajčí szavai szerint elrendelte az ágyállomány 20 százalékának átrendezését minden olyan kórházban, amely a Zsolnai és az Eperjesi önkormányzat gazdasági mozgósításának része. "Privigye és Bajmóc környékén sem jó a helyzet. Vannak olyan régiók, ahol a betegség növekedésére számítunk, ezért ott is készülünk," mondta. Matovič szerint abban az esetben, ha többen érkeznek a tesztre, mint amennyi a hivatalos állandó lakosok száma, a kapacitásnak elegendőnek kell lennie.

Feltételezi, hogy a pozsonyi Oroszvárba olyan rajkai lakosok is eljönnek, akik Magyarországon élnek, de szlovák állampolgárok. Ezért megpróbálnak elegendő személyzetet és tesztet biztosítani. A miniszterelnök szerint a polgármester javasolhatja, hogy csak az állandó lakosok jöjjenek el a mintavételre, viszont figyelmeztet arra, hogy mindenkinek joga van a legközelebbi gyűjtőhelyen történő tesztelésre. Bejelentette azt is, hogy Szlovákia átfogó tesztelése után valószínűleg bevezetik a határellenőrzést. Jelenleg szerinte nem ideális a határon kezdeni a tesztelést, mert mintegy 300 különböző csapatot kellene létrehozni a határ lefedésére. Hangsúlyozta, hogy most a területi vizsgálatoknál van szükség a biztonsági erők és egészségügyi szakembernek minél több tagjára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.