2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Június 30. 18:00, kedd | Világ
Forrás: Index

Új, az emberre is veszélyes sertésinfluenzát azonosítottak Kínában

Új, az emberre is veszélyes sertésinfluenzát azonosítottak Kínában

Új típusú, az emberre is veszélyes sertésinfluenzát azonosítottak kínai kutatók a PNAS tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Az újónnan azonosított G4 vírus a H1N1 törzsből származik, amely 2009-ben okozott világjárványt. A kutatók attól tartanak, hogy ez az új vírus is képes lehet arra, hogy egy nagyobb, rosszabb esetben akár világjárványt idézzen elő.

A kutatás során 2011 és 2018 között 30 ezer sertés orrából vettek mintát 10 kínai tartomány vágóhídjain, és egy állatkórházban, majd 179 esetben sikerült a sertésinfluenza-vírust izolálni. Többségük az új típusú vírus volt, ami 2016 óta lehet domináns az állományban.

A G4 a kísérletek szerint erősen fertőző és az emberi sejtekben is képes replikálódni. A vágóhídon dolgozó embereknél végzett vizsgálatok alapján tízből egy dolgozó már átesett a betegségen, szervezetük antitestet termel. További tesztek alapján úgy vélik, hogy a lakosság 4,4 százaléka is találkozott már a betegséggel.

A vírus tehát képes arra, hogy állatról emberre terjedjen, arra vonatkozóan azonban nincs adat hogy emberről emberre is terjedne. A kutatók viszont attól tartanak, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezhet.A tanulmány szerint ugyanis a vírus képes a nagymértékű alkalmazkodásra.

Minderre tekintettel a kutatók azt javasolják, hogy minél előbb vezessenek be a vágóhidakon olyan biztonsági intézkedéseket, amelyek meggátolhatják egy nagyobb járvány kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.