2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2021. November 22. 19:46, hétfő | Világ
Forrás: Natural History Museum

Új dinoszauruszfajt regisztráltak

Új dinoszauruszfajt regisztráltak

A leletet már évtizedekkel korábban megtalálták, a vizsgálat során azonban kiderült, hogy bizonyos dolgokban különbözik rokonaitól, így új fajként azonosították.

A dinoszauruszok kora továbbra is tartogat komoly meglepetéseket számunkra, legutóbb például arról írtunk, hogy nagyobb emlősök is éltek akkoriban. Most egy meglehetősen egyedülálló tanulmányról számolhatunk be, ugyanis a jóval korábban megtalált csontok alapján azonosítottak be egy újabb fajt.

A londoni Natural History Museum hivatalos oldalán tették közzé a bejelentést, amelyben a Brighstoneus simmondsi beazonosításáról írnak, mégpedig a Wight-szigeten eredetileg 1978-ban megtalált leletek ismételt vizsgálata eredményeként. A kora kréta (alsó kréta) korszakában élt állatok maradványait eredetileg két másik, hozzájuk közel álló faj csontjaiként regisztrálták, a nemrég újból elvégzett munka alapján azonban hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyjából 125 millió éves példányok kerekebb és hosszabb orral rendelkeztek, a hosszabb állkapocs pedig több (összesen 28) fognak adott helyet, így megalapozottá vált az újabb faj elhatárolása és annak körülírása.

A sziget területén elsősorban az Iguanodontia csoportjába tartozó nemek (Iguanodon és Mantellisaurus atherfieldensis) leleteit azonosították be, a most elvégzett kutatás eredetileg szintén ezen növényevő dinoszauruszok további vizsgálatára irányult. A munkába bevont kisebb csontokat akkor még az első, a nagyobb példányokat pedig a második kategóriába sorolták, viszont az eredményekből azt a következtetést vonták le, hogy egy némileg eltérő állatról van szó, amely 8 méter hosszú volt, nagyjából 1 tonnás súllyal. A fogak a rágás folyamatát segítették, erre valószínűleg azért volt szükség, mert hiányoztak a virágzó növények, így a keményebb (rágósabb) eledelt kellett legtöbbször elfogyasztani. Az is kiderült, hogy ezen csontok mintegy 4 millió évvel idősebbek, mint a Mantellisaurus-leletek, a nagy különbség pedig eleve azt sugallta, hogy ezen állatok nem voltak pontosan azonosak.

A kutatást elvégző professzor azt emelte ki, hogy a diverzitás ezen a területen is jóval nagyobb volt, mint azt eddig gondoltuk.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 18:49, csütörtök | Világ

Covid-tagadó bejegyzés miatt törölték egy lengyel párt facebook-fiókját

Hatalmas a botrány Lengyelországban, miután a legnagyobb közösségi platform törölte az ellenzéki Konföderáció párt profilját. Az ok egy Covid-tagadó bejegyzés közzététele volt.

2022. Január 13. 17:17, csütörtök | Világ

Oltásellenes tüntetők ostromolják a bolgár parlamentet

Többezren tüntettek Szófiában a törvényhozás épülete előtt. Az oltást és a korlátozásokat ellenző tömeg a kötelező egészségügyi igazolvány eltörlését követeli.

2022. Január 13. 08:00, csütörtök | Világ

USA: Úgy tűnik, mégis indul versenyjogi eljárás a facebook ellen

Legalábbis erre enged következtetni az a információ, miszerint az ügyet tárgyaló kerületi bíró a második, már módosított beadványt befogadta.

2022. Január 12. 20:13, szerda | Világ

Ezen a napon: december 12. – 144 éve született Molnár Ferenc

December 12.-én magyar vonatkozásban elsőre talán mindenkinek a II. Világháború és a Don-kanyarnál elszenvedett súlyos vereség ugrik be, mi legjelesebb eseményként mégis Molnár Ferenc születésnapját választottuk.