2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. December 29. 15:09, kedd | Koronavírus
Forrás: HVG

Túl gyors fejlesztés? Meddőség? Allergia? Egy virológus válaszol a Covid-vakcinával kapcsolatos kérdésekre

Túl gyors fejlesztés? Meddőség? Allergia? Egy virológus válaszol a Covid-vakcinával kapcsolatos kérdésekre

Kemenesi Gábor virológus szerint volt olyan tévhit, amitől ők is a fejüket fogták.

Szenzációnak számít, hogy sikerült kifejleszteni és legyártani az új típusú koronavírus elleni oltóanyagokat, bár ezzel kapcsolatban rengeteg tévhit és félreértés kering. A legfontosabbakra ad választ legújabb videójában Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa és a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja.

1. Hogyan készülhetett el ilyen gyorsan a vakcina? Emiatt kevésbé lehet benne bízni?

Kemenesi válasza így hangzik: „nem ez a vakcina készült el gyorsan, hanem az eddigiek nagyon lassan”. A koronavírus elleni oltóanyagnál ugyanis le tudtak rövidíteni több szükséges megismerési fázist, például a laboratóriumi állatkísérleteket, ahol azt vizsgálják, a vírusnak mely része alkalmas vakcinakészítésre. „Óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal (SARS-1 és MERS), így elég sok tudás gyűlt össze. Sok kísérleti eredmény tehát már készen állt, éveket sikerült spórolni így a fejlesztéssel” – tette hozzá. Az ezutáni, embereket is bevonó fázisokban hagyományosan a bürokrácia rengeteg pénzt, időt és energiát fecsérel, sokat elidőznek az orvosok keresésével, az alanyok és természetesen a pénz gyűjtésével. Egy ekkora járványnál Kemenesi szerint minden sokkal olajazottabban halad, így az engedélyeztetési folyamatnál is. A kutató hozzátette, most következik a 4-es klinikai fázis, azaz a hosszú távú megfigyelés, ami az összes többi, már régóta alkalmazott vakcinánál így történt.

2. Meddőséget okoz az oltás?

Az interneten felkapott lett mostanában az az elmélet, mely szerint az oltóanyag a méhlepényben található szincicin fehérje ellen is immunitást alakít ki, mert az nagyon hasonlít a vírus tüskefehérjéjéhez. Kemenesi erre röviden úgy válaszolt: „nagyon nem, mert teljesen különböző fehérjékről van szó.“

3. Tartani kell az allergiás reakcióktól?

A virológus ennél a kérdésnél hangsúlyozta, hogy a világon eddig 4 és fél millió ember kapta meg a Pfizer/BioNTech oltóanyagát, és csak néhány esetben tapasztaltak allergiás reakciót. Ez minden más oltóanyagnál előfordul, de ettől még ki kell vizsgálni. A számok nyelvén úgy mondta ezt el a szakember, hogy az Egyesült Államokban egy hét alatt 600 ezer ember kapta meg az oltást, ebből 1 került kórházi megfigyelés alá allergiás reakció miatt, később őt is kiengedték. Ehhez képest ugyanezen a héten 120 ezer ember került kórházba a koronavírus okozta betegség, a Covid–19 miatt, és 20 ezren haltak meg. A Pfizer oltóanyagában nincsenek benne azok az anyagok (adjuvánsok), amelyek más vakcinákban erősebb reakciót szoktak okozni. Az immunitást kialakító mRNS molekulát tartalmazza, amelyet instabilitása miatt lipidekbe (zsírmolekulákba) csomagolnak, ezen kívül cukrok, sók és hasonló anyagok találhatók még benne. Kemenesi úgy gondolja, az allergiás reakciókat a lipidek okozzák, de ezt ki kell vizsgálni, hogy biztosan megmondhassák.

4. Miért nem kaphatják várandós nők, gyereket tervezők és azok, akik 3 hónapon belül túljutottak a fertőzésen?

Azokkal kapcsolatban, akik 3 hónapon belül gyógyultak fel a koronavírusból, Kemenesi azt mondta: mivel egyelőre kevés oltóanyag áll rendelkezésre, pazarlás lenne a fertőzésen nemrég átesetteknek adni, nekik ugyanis körülbelül 3 hónapig természetes védettségük van. Édesanyáknak egyelőre azért nem adják, mert még nem voltak célzott és alapos vizsgálatok rájuk vonatkozóan. Tehát ez nem azt jelenti, hogy rájuk káros a vakcina, hanem azt, hogy a kérdést tudományosan nem vizsgálták még meg. (A vizsgálatokat már a Pfizer és a Moderna is elkezdte.)

5. Továbbadhatja-e a fertőzést, akit beoltottak?

„A klinikai kísérletek során eddig azt vizsgálták, hogy a megbetegedéstől és kórházba kerüléstől megvéd-e a vakcina. Erre a válasz egyértelmű igen“ – mondta Kemenesi Gábor. Az, hogy a beoltottak tudnak-e tünetmentesen fertőződni, és tovább tudják-e adni a vírust, a 4-es fázis és a járványtani megfigyelés után lesz szerinte egyértelmű. De még ha így is lenne – vagyis a beoltottak tünetmentesen tudnának fertőzni – a vakcina akkor is olyan védelmet ad, hogy az oltást megkapók nem lesznek betegek és nem kerülnek kórházba, ami óriási dolog, és pont a járvány méregfogát húzza ki. Ebben az esetben a veszélyeztetetteket kell főként beoltani, de a kérdésre hamarosan pontos választ fogunk kapni.

(A Pfizer orvosigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón a kérdésről ugyanakkor azt mondta: bár a védelmi időszak kérdéses, az biztos, hogy az, akinél a védettség kialakult, nem fertőzhet másokat – Hvg)

A teljes videót itt lehet megnézni:

Gőzerővel készítjük a tudományos vakcinaismertető sorozatunk következő részét. Addig is elkészítettünk egy közérthető...

Közzétette: Virológia Pécs2020. december 29., kedd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.