2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 19. 12:28, hétfő | Világ
Forrás: cas.sk / LAD BIBLE

Tudósok megállapították, mikor kezdődhet el a civilizáció hanyatlása

Tudósok megállapították, mikor kezdődhet el a civilizáció hanyatlása

Milyen lesz társadalmunk jövője? Egyes tudósok szerint semmi jó nem vár minket az elkövetkező években.

A Lad Bible beszámolója szerint a témával foglalkozó szakemberek már korábban is baljós jövőt jósoltak, főleg a hetvenes években felpörgő globalizáció és iparosodás kapcsán. Az MIT tudósai 1972-ben adták ki azt a tanulmányt, amely a „The Limits to growth; a report for the Club of Rome's project on the predicament of mankind“ címet viselte, és amely szerint a most ismert civilizáció hanyatlása valamikor a 21. század felében kezdődhet el.

A témát több mai tudós is felkarolta, Gaya Herrington például elemezte az 1972-es tanulmányt és több konzekvenciát is sikerült levonnia. „A kedvezőtlen előrejelzések miatt kíváncsi voltam, hogy mely forgatókönyv a legvalószínűbb összevetve az empirikus adatokkal. Mivel a tanulmány kiadása óta eltelt majdnem ötven év, így az összehasonlítás a meglévő adatokkal helyénvaló és pontos is,” mondta a szakember. Herrington egymaga vette kézbe a dolgot és elkészítette az elemzést. Számításai szerint a civilizáció vége 2040-ben lesz, majd hozzátette: „Ekkor áll meg a gazdasági és ipari növekedés, a hanyatlás pedig negatívan fogja érinteni az élelmiszeripart és az életszínvonalat. Az időzítéshez pedig csak annyit, hogy a BAU2-es forgatókönyv 2040-re jósolja a hanyatlás kezdetét.”

Herrington szerint létezik azonban megoldás. Mivel állandó növekedéssel nem lehet számolni, a világ országainak újra kell kalibrálniuk prioritásaikat. Példaként a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését hozta fel, amely szerinte pontosan megmutatta, mire képes az emberiség, ha össze kell fognia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.