2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Június 18. 11:30, csütörtök | Világ
Forrás: Index, mti

Tudományos áttörés a koronavírus kezelésében?

Tudományos áttörés a koronavírus kezelésében?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „tudományos áttörésként” értékelte a dexametazon hatásairól szóló brit bejelentést, amely a tesztelések szerint egy jelentős mérföldkő lehet a koronavírusos megbetegedés kezelésében.

A három hónapig tartó vizsgálatban összesen 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt. A tesztelési időszakban hat gyógyszert hatásait vizsgálták, ezek közül az alacsony szteroidtartalmú dexametazon tesztjébe hatezer beteget vontak be.

A dexametazon egy már több mint hatvan éve létező, világszerszte alkalmazott és viszonylag olcsó gyulladáscsökkentő szer. A legújabb kutatások szerint pedig mindemellett a koronavírus-betegek halálozási arányát is jelentős mértékben csökkentheti.

A lefolytatott klinikai próbák tanúsága értelmében a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, míg az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát a gyógyszer - közölte a vizsgálatot vezető Peter Horby professzor.

Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke szerint az eredmény "igazi ok az ünneplésre”. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója is üdvözölte a brit bejelentést és mindazokat, akik hozzájárultak ehhez a "tudományos áttöréshez”.

Ugyanakkor Kathryn Hibbert, az amerikai Harvard Egyetem massachusettsi általános kórháza intenzív osztályának igazgatója szerint: „Megégettük már magunkat, és nemcsak a koronavírus világjárvány alatt, hanem előtte is azzal, hogy érdekes eredményekről számoltak be nekünk, de amikor részletesen megnézhettük az adatokat, az már nem volt olyan meggyőző.”

Thomas McGinn, a New York-i Northwell Health főorvos-helyettese is óvatósságra int: a szteroidok képesek lerontani az immunrendszert, ezért az orvosoknak óvatosan kell dönteniük alkalmazásukról minden egyes beteg esetében.

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.