2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ
Forrás: Science Alert

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

A kísérlet célja az volt, hogy az orvosok és tudósok pontosabb rálátással rendelkezhessenek az idegsejtek oxigénhiány miatti pusztulásának kérdésében. A kutatók elhunyt állatok és emberek vizsgálatakor bukkantak aktív retinasejtekre. Apró módosításoknak köszönhetően képesek voltak “feléleszteni” az elhalt sejtek kommunikációs képességét. A hír a Science Alert legfrissebb számában jelent meg.

A kutatók szerint a halál után a retina elektromos jeleket, úgynevezett b-hullámokat bocsáthat ki, ha fénnyel stimulálni kezdik azt. Ez a jelenség az élő retinában is megfigyelhető, és a látást lehetővé tévő makulasejtek rétegei közötti kommunikációt jelzi. Ugyanakkor ez volt az első alkalom, hogy egy elhunyt (emberi) donor szemei ilyen módon reagáltak a fényre.

A halál bekövetkezte után az emberi test bizonyos részeit fel lehet használni transzplantáció céljából, de sok múlik azon, milyen gyorsan sikerül megmenteni az adott szervet. 2018-ban a Yale Egyetem tudósai egy nem kis bravúrral kerültek címlapra: egy sertés agyát 36 órán át tartották életben az állat halála után. Mi több: még némi reakciót is ki tudtak vele váltani, amit egyes műszerek is érzékeltek. A kutatók úgy vélik, az itt felhasznált eljárás továbbfejlesztésével akár az emberi szem is visszahozható az életbe.

A kutatást a Utahi Egyetem és a Scripps Research tudósai vezették, akik a fent említett módosításoknak köszönhetően elérték, hogy a halál beállta után is szinkrontevékenységet mutassanak az oxigénhiány miatt egyébként már elpusztult sejtek. “Rávettük a retinasejteket arra, hogy beszéljenek egymással, ahogyan az élő szemben is teszik” nyilatkozta Frans Vinberg, a Utahi Egyetem specialistája.

Vinberg jelentős eredménynek nevezte, hogy a retinasejtek a halál beálltát követő ötödik órában is reagáltak a fényre. A sejtek közötti kulcsfontosságú b-hullám jelek az oxigénhiány következtében azonban szinte azonnal leálltak. A kutatók így próbáltak egy merészet és csökkentették az oxigénhiányt, aminek következtében az eredmények azonnal javulást mutattak. Nem kell megijedni, egyelőre szó sincs arról, hogy megtalálták volna a bölcsek kövét, a retinasejtek “újraélesztése” csak egy átmeneti folyamat volt, a sejtekbe ettől még nem költözött vissza az élet. A szem teljes működéséhez ennél sokkal bonyolultabb folyamatok beindítására van szükség, ennek esélye pedig szinte a nullával egyenlő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.