2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Január 17. 13:11, hétfő | Életmód
Forrás: Cambridge News

Tudomány: Adatok helyett álmok

Tudomány: Adatok helyett álmok

Az emberi gondolkodás sokszínűsége létkérdés, így nem újabb adatokra, hanem több álomra van szükségünk – derül ki egy mesterséges intelligenciával foglalkozó tanulmányból.

Viktor Mayer-Schönberger Salzburgban, valamint a Cambridge-i és a Harvard Egyetemen tanult, a mesterséges intelligencia szakértőjének számít és jelenleg az Oxfordi Internet Intézet professzora. A szakember megalapította az adatbiztonsági és vírusirtó szoftvereket készítő cégét, továbbá számos könyvet írt, a legutolsót tavaly novemberben Kenneth Cukier és Francis de Véricourt szerzőtársaival közösen Framers (Keretezők) címmel. A mű az emberi döntések előítéleteivel foglalkozik. A kutató úgy vélte, hogy a mesterséges intelligencia nem fog minket feleslegessé tenni, de ahhoz az emberi gondolkodásnak olyan sokszínűnek kell maradnia, mint amilyen jelenleg.

"A fejlődést viszonylag nyugodtan szemlélem, legalábbis addig, amíg mi, emberek megértjük, hogy mik az erősségeink és azokat előtérbe is tudjuk helyezni. A mesterséges intelligencia sok esetben segítséget jelenthet, az átfogó módon gyűjtött adatok gépi elemzésével például sokkal jobban megérthetjük azt a valóságot, amiben élünk. A technológia felismerheti azt a mintát, amely a számunkra fontos és segíthet bennünket a nagy adatmennyiségek feldolgozásában. De ennek az a feltétele, hogy a valóság ne változzon."

"A mesterséges intelligencia ugyanis a jelent szemléli és csak akkor segít abban, hogy jó döntéseket hozzunk, ha a jövő olyan, mint amilyen a múlt volt. Ezekben az esetekben a döntéseket a hatékonyságra optimalizálhatjuk és ott a gépek előnyben vannak. Akkor vannak hátrányban, ha a helyzet, az összefüggések és a célok folyamatosan változnak, ugyanis a múltból nem tudnak segítséget jelentő következtetéseket levonni a jövőre vonatkozóan. Ezekben a pillanatokban nem több adatra van szükségünk, hanem több álomra és fókuszált elképzelésre" - fejtette ki Viktor Mayer-Schönberger.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.