2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 25. 12:51, kedd | Tech
Forrás: GreenDex

Tudomány: A jövőben cementből készülhetnek az akkumulátorok

Tudomány: A jövőben cementből készülhetnek az akkumulátorok

Ami eddig fikciónak tűnt, az most valósággá válhat. A Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak ugyanis komoly áttörést sikerült elérniük a feltölthető akkumulátorok terén.

Az elemek alapvetően cementből és abban elhelyezett rövid szénszálakból állnak. Ez utóbbiakat még azelőtt integrálják az építőanyagba, hogy az megkötne és azok teszik lehetővé az elektromos vezetőképességet. Az anódokat vasréteg, míg a katódokat nikkelréteg fedi. A köztük lévő cement funkcionál elektrolitként.

Emma Zhang, a kutatócsoport egyik tagja kiemelte, hogy a betonakkumulátorok építésére irányuló korábbi kísérletek elbuktak, mert az energiatároló kapacitás nem volt elegendő. Azonban nemrég sikerült az energiasűrűségen javítaniuk, amely most 8 wattóra kilogrammonként. Ez tízszer több mint a korábbi cementen alapuló akkumulátoroknál. Ugyan az érték sokkal kisebb a lítiumionos akkumulátoroknál mértnél, de ezt kompenzálja a cement sokkal alacsonyabb ára. Egy 20 emeletes házban létrehozható hatalmas akkumulátor egymillió kilowattórás tárolókapacitással rendelkezik, ez kb. 300 háztartás ellátására elegendő.

További előnyt jelent, hogy a betonakkumulátorok a megtermelt áram emissziómentes tárolására is felhasználhatók és elsősorban azt a célt szolgálhatják majd, hogy akkor termeljék vissza a a megtermelt energiát, amikor arra az időjárás vagy a napszak miatt szükség van. Zhang közölte, hogy szerintük a jövőbeli magasházaknál néhány emelet energiatároló lesz. A klíma szempontjából ugyanakkor csak akkor lesznek jók az akkumulátorok, ha a cementet emissziómentesen állítják elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.