2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Július 06. 13:03, kedd | Sport
Forrás: Blikk

Történelmi siker: Fucsovics 1948 óta az első magyar Wimbledon-negyeddöntős

Történelmi siker: Fucsovics 1948 óta az első magyar Wimbledon-negyeddöntős

Fucsovics Márton történelmet írt hétfői, Andrej Rubljov elleni győzelmével az angol füvespályás nyílt bajnokságon. A Wimbledon negyeddöntőjében 1948 óta nem szerepelt magyar teniszező.

A következő akadály nem lesz egyszerű, a magyar teniszcsillagnak nem mással, mint Novak Djokovic-csal kell megmérkőznie, aki éppen rekorddöntésre készül. A szerb teniszező Nadal és Federer csúcsát akarja utolérni.

Az utolsó magyar teniszező, aki tapsot kapott a Wimbledon negyeddöntőjében, Asbóth József volt még 1948-ban. Az Open Érában Fucsovics az első magyar, aki eddig eljutott. A legutolsó negyeddöntős Szávay Ágnes volt 2007-ben, ő a US Open-en jutott el a legjobb nyolc közé. „Az elejétől kezdve nagyon jó érzés volt a pályán lenni. Jól adogattam, nagyon jól mozogtam és a labdákat is jól ütöttem meg. Sok nyerő ütésem volt, szóval nagyon magabiztosan játszottam,” mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Fucsovics.

Költői igazságszolgáltatás, hogy a győzelem egy olyan játékos ellen sikerült, aki az elmúlt kilenc hónapban rendre legyőzte a magyart. A tavalyi Roland Garros óta Rubljov négyszer nyert, egyszer pedig Fucsovics adta fel a meccset ellene. „Nem gondoltam a korábbi mérkőzésekre. Ez egy másfajta meccs volt. Füvön játszottunk. Nagyon szeretem ezt a borítást. Úgy gondolom, a játékom nagyon jól illik ehhez. Szerintem Andrej játéka nem a legjobb füvön, így csak a következő pontokra koncentráltam. Kihasználtam a lehetőségeimet. Nem adtam fel. Talán ez volt a kulcs. A második és a harmadik szettben volt néhány szerencsétlen adogatójátékom, ahol Andrej nagyon jól visszavágott, de aztán volt egy toilettszünet, és egy kicsit megnyugodtam. Amikor újra pályára léptem, már sokkal higgadtabb voltam. Nagyon mentek a szervák. Nagy szervák, ászok. Aztán amikor a negyedik szettben brékeltem, úgy éreztem, jó esélyem van arra, hogy megfordítsam a dolgot,” mondta a győztes magyar.

Djokovic számára nem újdonság a wimbledoni negyeddöntő. A szerb csillag tizenkettedszer jutott a legjobb nyolc közé. Számunkra kevésbé biztató, hogy az előző tizenegy alkalomból Djokovic tízszer sikeresen vette az akadályt. A szerb világklasszis számára nagyon fontosak a számok és a rivalizálás a vetélytársakkal. Roger Federer és Rafael Nadal is 20-20 Grand Slam Sikernél tart, Djokovicsnak 19 van. Mindent elkövet majd, hogy utolérje a két klasszist. „Bejutottam egy Grand Slam-tornán a legjobb nyolc közé, kiadom magamból a maximumot, és akkor nincs mitől tartanom, ugyanúgy küzdeni fogok az első ponttól az utolsóig, ahogyan Rubljov ellen,” magyarázta nagy önbizalommal Fucsovics. A két játékos eddig kétszer találkozott, mindkétszer a szerb nyert, de mindkét alkalommal sikerült szettet elvenni tőle.

A tét mellett a pénzdíj is egyre nagyobb. A győztes 461 ezer fontot, mintegy 191 millió forintot kap, a vesztes pedig 300 ezer fonttal (123 millió forint) vigasztalódik. Fucsovics a hétfői sikerével a 39. helyre jött fel a világranglistán. Pályafutása eddigi legjobbja a 31. hely volt. Ha sikerülne legyőzni Djokovicsot, már azt is felülmúlná és a 29. lenne. Eljátszva azzal a gondolattal, hogy ha megnyerné Wimbledont, egészen a top10-ig repülne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.