2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Március 10. 11:23, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország elismerte, hogy Svédország és Finnország konkrét lépéseket tett Ankara NATO-tagsági kérelmével kapcsolatos aggályainak kezelésére.

Ezt Oscar Stenström svéd főtárgyaló mondta csütörtökön Brüsszelben egy sajtótájékoztatón a háromoldalú tárgyalások újrakezdését követően. A TASR átvette a Reuters jelentését.

"Törökország elismerte, hogy mind Svédország, mind Finnország konkrét lépéseket tett, ami jó jel" - mondta Stenström az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének székhelyén. "A tárgyalások folytatódnak, megállapodtunk abban, hogy továbbra is egyeztetünk" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a következő találkozó konkrét időpontját még nem ismeri.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője pozitívnak nevezte a Stockholm és Helsinki által tett lépéseket, de még mindig nem teljesen elégedettek ahhoz, hogy Törökország ratifikálja a skandináv államok NATO-tagságát.

"Újból nyomatékosítottuk Törökország biztonsági aggályait és elvárásait" - mondta Kalin. Hozzátette, hogy a két északi állam kérelmének elbírálásának előrehaladása és gyorsasága a következő lépésektől függ majd.

A Reuters emlékeztet, hogy Törökország januárban felfüggesztette azokat a tárgyalásokat, amelyek egy tavaly Madridban elért megállapodást tartalmaztak, és amelyek a csatlakozási folyamat megkönnyítését hivatottak volna segíteni. Ez válasz volt a stockholmi török nagykövetség előtti tüntetésre, amelynek során egy szélsőjobboldali politikus felgyújtotta a Korán egy példányát. Ankara többször is azt állította, hogy különösen Svédország nem hajtotta végre a madridi megállapodás rá eső részét.

A svéd kormány csütörtökön törvényjavaslatot terjesztett elő a terrorizmus elleni törvények szigorításáról. Az új rendelkezések értelmében a terrorszervezetben való részvétel vagy annak finanszírozása többéves szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény lesz. A változtatásokat a svéd parlamentnek még jóvá kell hagynia.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.