2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 10. 11:23, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország elismerte, hogy Svédország és Finnország konkrét lépéseket tett Ankara NATO-tagsági kérelmével kapcsolatos aggályainak kezelésére.

Ezt Oscar Stenström svéd főtárgyaló mondta csütörtökön Brüsszelben egy sajtótájékoztatón a háromoldalú tárgyalások újrakezdését követően. A TASR átvette a Reuters jelentését.

"Törökország elismerte, hogy mind Svédország, mind Finnország konkrét lépéseket tett, ami jó jel" - mondta Stenström az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének székhelyén. "A tárgyalások folytatódnak, megállapodtunk abban, hogy továbbra is egyeztetünk" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a következő találkozó konkrét időpontját még nem ismeri.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője pozitívnak nevezte a Stockholm és Helsinki által tett lépéseket, de még mindig nem teljesen elégedettek ahhoz, hogy Törökország ratifikálja a skandináv államok NATO-tagságát.

"Újból nyomatékosítottuk Törökország biztonsági aggályait és elvárásait" - mondta Kalin. Hozzátette, hogy a két északi állam kérelmének elbírálásának előrehaladása és gyorsasága a következő lépésektől függ majd.

A Reuters emlékeztet, hogy Törökország januárban felfüggesztette azokat a tárgyalásokat, amelyek egy tavaly Madridban elért megállapodást tartalmaztak, és amelyek a csatlakozási folyamat megkönnyítését hivatottak volna segíteni. Ez válasz volt a stockholmi török nagykövetség előtti tüntetésre, amelynek során egy szélsőjobboldali politikus felgyújtotta a Korán egy példányát. Ankara többször is azt állította, hogy különösen Svédország nem hajtotta végre a madridi megállapodás rá eső részét.

A svéd kormány csütörtökön törvényjavaslatot terjesztett elő a terrorizmus elleni törvények szigorításáról. Az új rendelkezések értelmében a terrorszervezetben való részvétel vagy annak finanszírozása többéves szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény lesz. A változtatásokat a svéd parlamentnek még jóvá kell hagynia.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.