2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2023. Március 10. 11:23, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország megállapodott Svédországgal és Finnországgal az újabb tárgyalásokról

Törökország elismerte, hogy Svédország és Finnország konkrét lépéseket tett Ankara NATO-tagsági kérelmével kapcsolatos aggályainak kezelésére.

Ezt Oscar Stenström svéd főtárgyaló mondta csütörtökön Brüsszelben egy sajtótájékoztatón a háromoldalú tárgyalások újrakezdését követően. A TASR átvette a Reuters jelentését.

"Törökország elismerte, hogy mind Svédország, mind Finnország konkrét lépéseket tett, ami jó jel" - mondta Stenström az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének székhelyén. "A tárgyalások folytatódnak, megállapodtunk abban, hogy továbbra is egyeztetünk" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a következő találkozó konkrét időpontját még nem ismeri.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője pozitívnak nevezte a Stockholm és Helsinki által tett lépéseket, de még mindig nem teljesen elégedettek ahhoz, hogy Törökország ratifikálja a skandináv államok NATO-tagságát.

"Újból nyomatékosítottuk Törökország biztonsági aggályait és elvárásait" - mondta Kalin. Hozzátette, hogy a két északi állam kérelmének elbírálásának előrehaladása és gyorsasága a következő lépésektől függ majd.

A Reuters emlékeztet, hogy Törökország januárban felfüggesztette azokat a tárgyalásokat, amelyek egy tavaly Madridban elért megállapodást tartalmaztak, és amelyek a csatlakozási folyamat megkönnyítését hivatottak volna segíteni. Ez válasz volt a stockholmi török nagykövetség előtti tüntetésre, amelynek során egy szélsőjobboldali politikus felgyújtotta a Korán egy példányát. Ankara többször is azt állította, hogy különösen Svédország nem hajtotta végre a madridi megállapodás rá eső részét.

A svéd kormány csütörtökön törvényjavaslatot terjesztett elő a terrorizmus elleni törvények szigorításáról. Az új rendelkezések értelmében a terrorszervezetben való részvétel vagy annak finanszírozása többéves szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény lesz. A változtatásokat a svéd parlamentnek még jóvá kell hagynia.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.