2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 29. 01:08, szerda | Top10
Forrás: BG

Toplista: négy jó tipp az őszi sportoláshoz

Toplista: négy jó tipp az őszi sportoláshoz

Megérkezett az ősz. Ez persze nem azt jelenti, hogy kényelmesen hátra dőlhetünk, hiszen ez az évszak a legkedvezőbb és legtökéletesebb a sportokra.

A nyár nyilván kedvez a szabadtéri sportoknak, de a nagy meleg nem mindig tesz jót a szervezetnek. Az őszi levertség és fáradtság legyőzéséhez mindenképp érdemes nekivágni a sportolásnak, hiszen ez a betegségek egy része ellen is védhet. Nem mindegy azonban, hogyan fogunk neki.

Menjünk a természetbe!

A kellemes időben felesleges bezárkózni az edzőterembe, válasszunk inkább kinti sportokat, mint a futás, a kerékpározás vagy egyes csapatsportok. Ma már rengeteg helyen találhatunk szabadtéri edzőparkokat is, melyek szintén jó választásnak bizonyulhatnak az őszi napokon, ráadásul az ott megtalálható eszközökkel tényleg mindenünket átmozgathatjuk, akárcsak az edzőteremben. A kültéri sportnál azonban érdemes figyelni arra, hogy amint hűvösebbre fordul az idő, kerüljük a szájon át történő légzést, és csak az orron vegyünk levegőt a megfázás elkerülése érdekében.

Figyeljünk oda a vitaminokra és a megfelelő táplálkozásra

Nyáron általában több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, mint egyébként, ezért a szervezetünk tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek ősszel hamar kiürülnek a szervezetünkből. Ha azonban szeretnénk sportolni, és akár még fogyni is, akkor nem szabad hagyni, hogy a szervezet hiányt szenvedjen ezekből az értékes tápanyagokból. Éppen ezért igyekezzünk továbbra is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, emellett pedig támogassuk szervezetünket egy komplex étrend-kiegészítővel, melyben minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható a jó erőnléthez és a fitt közérzethez.

„Edzés előtt 30-60 perccel érdemes fogyasztani kis mennyiségű szénhidrátot fehérjével, aminek köszönhetően a testünknek több energiája lesz, és nagyobb teljesítményre leszünk képes, mint ha éhesen edzenénk. Mozgás alatt és után viszont inkább aminosavakat, fehérjéket ajánlott bevinni, ami segít visszaépíteni az izmokat és gyorsítja a regenerálódást," írja Katus Attila edző.

Ne ugorjunk neki hirtelen, fontos a megfelelő nyújtás

Hűvös időben még fontosabb a bemelegítés, ugyanis, ha nem mozgatjuk meg elég alaposan az izmainkat, sérüléseket is szenvedhetünk. Ezért fontos, hogy a bemelegítés legyen átgondolt, alapos, mozgassunk át minden izmot, és tartson legalább 15 percig. Az edzés után pedig ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, bár a nyújtógyakorlatokat elvégezhetjük a meleg szobában is a mozgást követően.

A betegségek árnyékában

A rendszeres sport erősíti az immunrendszert, így, ha elkezdünk sportolni, könnyen elkerülhetjük a megfázásokat. Ha azonban mégis ledönt a lábunkról a nátha, belázasodunk, köhögünk vagy folyik az orrunk, akkor semmiképp ne sportoljunk, mert ha megerőltetjük magunkat, azzal az egészségünket kockáztathatjuk. Ilyenkor inkább pihenjük ki magunkat, majd újult erővel vágjunk bele ismét a mozgásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.