2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 08. 17:11, csütörtök | Top10
Forrás: Saját cikk/TikiTakaTV

TOP1O: Minden idők 10 legjelentősebb futball-átigazolása

TOP1O: Minden idők 10 legjelentősebb futball-átigazolása

Mai TOP1O-es listánkon keresztül bemutatjuk nektek a futballtörténelem tíz legmeghatározóbb transzferjét.

10. Neymar a Barcelonából a PSG-be 2017-ben

Korosztályunk egyik legmeghatározóbb futballistája, Neymar sokak szerint a Föld harmadik legjobb játékosa volt a 2010-es évek közepén, így nem csoda, hogy 2017 nyarán – saját elmondása szerint – úgy döntött, hogy kilépne Lionel Messi árnyékából és megmutatná, mire képes egy olyan csapattal, amely kifejezetten köré lenne felépítve. A brazil játékos ambíciózus álmait végül a Paris Saint-Germain váltotta valóra. A Barcelona nagy meglepetésére a PSG hajlandó volt kifizetni, az akkor még csak 25 éves Neymar 222 millió eurós kivásárlási árát, és ezzel a világ legdrágább futballistájává tette. Az addig sokak szerint kifizethetetlennek hitt összeget még a katalánok vezetősége is úgy vélte, hogy soha senki nem fogja tudni vagy akarni letenni az asztalra, így a párizsi csapat darabokra tépte az addigi kivásárlási árakról alkotott általános képet, új többszáz milliós beárazási metódust bevezetve a futball világába. Az azóta is rekordösszegnek számító tranzakció egy olyan lavinát indított el, amelyet követően az európai piacon szinte természetessé vált, hogy a legnagyobb nevek mellet minimum 100,000,000 eurós árcédula díszeleg.

9. Zinedine Zidane Real Madridba való igazolása 2001-ben

Florentino Perez neve nem véletlenül fog listánkon újra és újra felbukkanni, hiszen a Real Madrid elnöke immár 20 éve vallja azt az álláspontot, miszerint hogy csapata a világ legjobbja legyen, ahhoz a világ legjobb játékosainak megszerzésén át vezet a legrövidebb út. Így volt ez a spanyol elnök első, 2000-es évekbeli regnálása alatt is, ahol megválasztását követően – ígéretéhez hűen – nyárról nyárra megszerezte Európa legjobbjait, amelyek között – mint utólag kiderült – egy szerencsehozó talizmánra is szert tett, hiszen a Juventus együttesétől rekordösszegért érkező Zinedine Zidane mind játékosként, mind pedig edzőként kupát kupára halmozott. Az akkor rekordigazolásnak számító 75 milliós játékosról sokan úgy vélték, hogy 29 évesen már túl van a zenitjén. Azonban Florentino Perez ennek ellenére kitartott elképzelései mellett, de azt ő sem gondolta, hogy Zidane sikeres játékoskarrierje után még tíz trófeát hozzátesz a madridiak amúgy sem szerény gyűjteményéhez.

8. David Beckham Los Angeles Galaxybe való igazolása 2007-ben

David Beckham máig a világ egyik leghíresebb focistájaként van számon tartva, így nem csoda, hogy a futballvilág egy emberként döbbent le, amikor az angol középpályás – Európa egyik leghíresebb csapatától távozva – az észak-amerikai labdarúgóbajnokságot választotta következő állomásaként. A Real Madrid együtteséből a Los Angeles Galaxyhoz igazolt. Az akkor még csak 32 éves David Beckham megszerzése hatalmas presztízskérdés volt az amerikaiak számára, hiszen legutóbb Pelé 1975-ös érkezése váltott ki ekkora rajongást az európai futball iránt a kontinensen. A pózolások, a TV-műsorok és csillogó Hollywood-i élet mellett azonban utólag Beckham is beismerte, hogy van még keresnivalója Európában, így a 2008-as válogatottbeli zseniális szereplése után az AC Milan többször is hazacsábította egy rendhagyó kölcsönszerződés keretein belül.

7. Robinho Manchester Citybe való igazolása 2008 nyarán

Robson de Souza, azaz Robinho 2008-as angliába való igazolása annak ellenére is történelmi értékkel bír, hogy a játékos sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A mnachesteri csapat szurkolói már csak örök csalódással tudnak visszaemlékezni a nevére. Az akkor 24 éves brazil játékos egy olyan dolog kezdeténél volt főszereplő, amelyet még ő maga sem gondolt volna, hogy később ekkora fontossággal bír majd, hiszen ő volt a frissen tulajdonost váltó Manchester City első nagy igazolása. Ő volt az első olyan játékos, akinek 32 milliós átigazolási összegét már Sejk Mansur finanszírozta, ezzel jelezve, hogy egy olyan klub fog épülni a városban, amely nem csak riválisához, hanem Európa összes élcsapatához fel tud nőni.

6. Cristiano Ronaldo Real Madridba való igazolása 2009-ben

Amíg Robinho csupán mellékszereplőként vett részt a Manchester City történelmének egyik legmeghatározóbb pillanatában, addig Cristiano Ronaldo ennek szöges ellentéteként vált új klubjánál főszereplővé. A második Galaktikus éra legnagyobb neveként érkező 100 millió eurós rekordigazolás a történelem egyik, ha nem a legjobb üzleteként vonulhat be a köztudatba, hiszen Ronaldo 9 éves madridi pályafutása alatt a létező összes támadó-rekordot megdöntötte, így válva a klub történelmének legjobb góllövőjévé minden kiírásban, ahol a Real Madrid színeiben pályára léphetett.

5. Diego Maradona Napoliba való átigazolása 1984-ben

És ha már istenekről, emberfeletti teljesítményekről és legendákról van szó, akkor nem állhatunk meg szó nélkül az argentin világsztár, Diego Maradona megemlítése nélkül, akinek pályafutása alatt minden mozdulatáról egyöntetűen zengett ódákat a világsajtó és a köznép egyaránt. Maradona klubpályafutásának legmeghatározóbb pillanata kétségkívül az a lépés volt, amikor az argentin csillag Nápolyba költözött, így válva Olaszország koronázatlan királyává. Az Isteni Diego ugyan két évvel előtte, már 1982-ben otthagyta szeretett hazáját egy európai klub, az FC Barcelona kedvéért. Az akkori 5 milliós rekordösszegű igazolás azonban nem sült el jól, Maradona nem tudott beilleszkedni, ráadásul a port is összerúgta a csapat vezetőségével. A katalánok így jó üzletet kötöttek, amikor ismét rekordösszegnek számító 7 millió euróért adtak túl az argentinon. A többi pedig már történelem.

4. Johan Cruyff FC Barcelonába való igazolása 1973 nyarán

Ahogy a madridi riválisának, úgy az FC Barcelona sztárigazolásairól is egy külön toplistát készíthetnénk, azonban kérdés sem férhetne hozzá, hogy a katalánok legmeghatározóbb érkezője a totális futball atyja, Johan Cruyff lenne, hiszen a holland legenda a klub legfontosabb alakjaként vonult be a köztudatba. Nyolc bajnoki és három európai kupával a zsebében Johan Cruyff 2 millió euróért érkezett Spanyolországba 1973-ban. Rögtön az érkezését követően sikerre vezette csapatát, ezzel megszakítva az FC Barcelona több, mint tíz éven át tartó halálrepülését. Sikerekben gazdag tizenötéves játékospályafutását követően, 1988-ban már vezetőedzőként tért vissza szeretett klubjához.

3. Luis Figo Real Madridba való igazolása 2000-ben

Ha katalóniában kimondják azt a szót, hogy áruló, minden Barcelona drukker számára egy név ugrik be a leghamarabb, Luis Figoé. Az első galaktikus érát elindító igazolás volt Florentino Perez egyik legravaszabb húzása, hiszen a spanyol üzletember nem kertelt az elnökválasztások előtt, és megválasztása esetén a legnagyobb rivális legnagyobb nevének elcsábítását ígérte a madridistáknak. Az ígéret pedig megvalósult. A Real Madrid kifizette a Barcelonának a 62 millió eurós rekordösszeget, a játékos pedig egy mesés szerződést írhatott alá a mosolyogva ülő Florentino Perez mellett. A katalán klub szimpatizánsait olyannyira megrázta csapatuk legjobbjának effajta árulása, hogy a legközelebbi Camp Nouban rendezett El Classico folyamán egy igazi szemétesővel fogadták a portugál támadót, többek között disznófejeket hajigálva a játékos lábai elé. Figo végül a 2000-ben elnyert Aranylabdájával vitte be a kegyelemdöfést volt klubjának szívébe, amikor az immár habfehérben felemelt trófeájával emlékeztette a gránátvörös-kékeket az őket ért veszteségre.

2. Eric Cantona Manchester Unitedbe való igazolása 1992-ben

Eric Cantona az 1992-es téli átigazolási időszak folyamán tette át székhelyét Angliába, azonban góljaival hiába vezette bajnoki címig a Leeds United együttesét, a pokróc stílusú francia támadó csupán pár hónap leforgása alatt kegyvesztetté vált edzője szemében, így a Manchester United legendás edzője, Sir Alex Fergusson kapva kapott az alkalmon, és 92 nyarán a Vörös Ördögökhöz csábította a francia támadót. Eric Cantona pedig jött, látott és győzött. Egy olyan éra úttörőjeként vezette 5 év alatt 4 bajnoki címhez a csapatát, melynek kezdetekor még ritkaságszámba ment a külföldi játékosok alkalmazása a szigetországban. Ráadásul egy olyan poszton játszva, amelyről szintén nem akart tudomást venni az angol élvonal. A visszavont támadóként játszó Cantona volt a Premiere League első igazi szupersztárja, hírnevénél maximum a szája volt nagyobb.

1.Alfredo di Stedano Real Madridba való igazolása 1953 nyarán

Alfredo di Stefano neve mára már szinte egyet jelent a Real Madriddal, azonban kevesen tudják, hogy az argentin támadó eredetileg az FC Barcelona játékosaként érkezett Európába, hiszen a fővárosi klub mellett a katalán együttes is megegyezett a játékos igazolását illetően. A helyzet olyannyira kiélezettnek bizonyult, hogy 1953 nyarán a „Szőke Nyílként” becézett játékos több barátságos mérkőzésen is pályára lépett az FC Barcelona színeiben, azonban a spanyol labdarúgószövetség közbeszólásának következtében a játékosnak váltania kellett. A szövetség döntése szerint így di Stefano a Real Madrid színeiben kezdhette meg az idényt, a szerződése alapján pedig 2-2 évet kellett volna lejátszania mind a habfehérek, mind a gránátvörös-kékek színeiben így igazságot téve a két klub marakodása felett. Az FC Barcelona olyan megalázó helyzetbe került, hogy az eset következtében lemondatták a klubelnököt, a menedzsment pedig a büszkeségét megőrizve darabokra tépte az argentin szerződését.

Címkék: foci, top10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.