2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. December 06. 14:07, vasárnap | Top10
Forrás: IGN.hu / infocsallóköz.sk

TOP1O: Fantasy filmek, amiket már nagyon várunk

TOP1O: Fantasy filmek, amiket már nagyon várunk

Jöttükre hónapok (vagy évek) múltán számítsatok. És ne kelet felől.

A fantasy filmek lassan fél évszázada szórakoztatnak minket, de a Gyűrűk Ura óta nehéz olyasmit kitalálni, ami maradandó nyomot hagyna a filmipar térképén. Nem csüggedünk azonban, hiszen minden fantasztikusfilm-rajongó szíve azonnal nagyot dobban egy új projekt hírének hallatán. Most azokat a kész/tervezett/bejelentett alkotásokat vesszük górcső alá, amelyeket az elkövetkező 1-2 évben láthat majd a nagyérdemű. A koronavírus okozta járvány hatalmas pofont jelentett a moziipar számára, mi azonban összeállítottunk egy olyan listát, ahol azok a filmek szerepelnek, amelyeket biztosan meg fogunk akarni nézni.

10. Monster Hunter – Szörnybirodalom (Monster Hunter)
tervezett amerikai bemutatódátum: 2020. december 25.

Oké, a Kaptár-filmekkel minden mélységet megjárt Paul W.S. Anderson rendező és Milla Jovovich színésznő neve nem feltétlen garancia a minőségre, de ne feledjük, hogy hónapok óta nem láttunk már mozivásznon hasonló kaliberű filmet, mint amilyennek a közkedvelt szörnykergetős játék, a Monster Hunter filmváltozata ígérkezik. Jovovich főhőse, Artemis – aki amúgy nem a játékokból származik – elit alakulatával egy különös homokviharba keveredik, azon keresztül pedig egy olyan világba, ahol Földünkhöz képest gigantikus szörnyek tanyáznak, ellenük pedig mit sem ér a halandók tűzereje. Még szerencse, hogy belebotlanak olyan alakokba, mint amilyen a titokzatos Hunter, akit a legendás Tony Jaa játszik, illetve annak főnöke, Admiral, akit meg maga Ron Perlman formál meg, így a földiek is eltanulhatják, hogyan kell túlélni ebben az eredeti játékok által is jócskán megihletett világban, amit mindeközben komoly veszély fenyeget. Volt már úgy, hogy a videojáték-adaptációt 2021-ben fogják debütáltatni, meg olyan is, hogy most decemberben, csak hát a koronavírus-járvány napról napra gonosz tréfát űz a filmmel, így még mindig nem tudni pontosan, mikor ülhetünk majd be rá. Reméljük, hamarosan, elvégre ránk férne már egy agyatlan zúzda (bár tény, hogy a filmből kiszivárgott, rasszista mondókán alapuló duma nem túl biztató).

9. Raya és az utolsó sárkány (Raya and the Last Dragon)
tervezett hazai bemutatódátum: 2021. március 11.

A Vaiana című alkotást is jegyző Don Hall szerint a Raya és az utolsó sárkány lesz „minden idők legszebb animációs filmje”. A Disney animációs részlegének következő nagy dobásában a főszerepet az a Kelly Marie Tran kapta meg, akit a Star Wars új trilógiájának Rose Tico-jaként ismerhettünk meg. A történet Sisu-ról szól, akinek az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Awkwafina kölcsönözte hangját. Sisu a sárkányok fajának utolsó példánya és a történet szerint csak ő segíthet megmenteni Kumandra királyságát a rettegett Druuntól. Ázsiai elemekben gazdag, meseszép, akciódús kalandnak ígérkezik a film, ami a Disney-hez hűen persze nem spórolt a cukiságfaktoron sem, elvégre Raya társa, a félig medvének, félig tatunak kinéző Tuk Tuk szinte biztos, hogy sokak háztartásában plüssfiguraként fogja végezni a premier környékén.

Pinocchio
tervezett bemutatódátum: 2021

Az igazság az, hogy e pillanatban három nagyobb Pinokkió-projekt is fut vagy már bemutatásra került: a Disney készülő élőszereplős remake-jén, illetve az Oscar-díjas Roberto Benignit is felvonultató, kvázi családi horrornak aposztrofált olasz változaton túl a szintén Oscar-díjas Guillermo del Toro is nekifut a matériának, méghozzá a Netflix égisze alatt, ráadásképp sötét tónusú stop-motion animációként megálmodva. A streamingszolgáltató ígérete szerint del Toro Pinokkiójának erős történelmi vonatkozása lesz, mivel Benito Mussolini fasiszta Olaszországának hajnalán fog játszódni, de A faun labirintusa és A víz érintése után ezen meg se lepődünk. A 2021-re tervezett darabban az újoncnak számító Gregory Mann adja hangját a fából faragott fiúnak, míg Geppetto a Harry Potter-filmekből is ismert David Bradley, Tücsök Tihamér pedig nem más, mint Ewan McGregor lesz, de hármójukon kívül Christoph Waltz, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Ron Perlman és John Turturro hangját is hallhatjuk majd.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
tervezett amerikai bemutatódátum: 2022. március 25.

A Marvel Moziverzum készülő címei közül egyértelműen a Doctor Strange folytatása ígéri a legtöbb fantasy komponenst, abból sem akármilyet: most, hogy a Doctor Strange in the Multiverse of Madness rendezői székébe az első Pókember-trilógiát, a régi Evil Dead-filmeket és más nagyszerű horrorokat is leszállító Sam Raimi került, a korábban beígért gótikus-horroros-pszichedelikus elemek immáron biztosra vehetők. Mindemellett, ahogy arról a cím is árulkodik, az “Őrület Multiverzuma”, nos, őrületes dolgokat sejtet velünk, ráadásképp Benedict Cumberbatch főhőse mellett elvileg az Elizabeth Olsen által játszott Skarlát Boszorkány is tiszteletét teszi a filmben, ahogy valószínűleg az alkotók is jó alaposan ki fogják használni a multiverzumban rejlő lehetőségeket – mondjuk Lovecraftet megidéző szörnyek vagy eddig nem látott, inkább a horrorvonalat erősítő Marvel-karakterek képében. Bemutató egyelőre valamikor csak 2022 tavaszán, már ha a koronavírus is úgy akarja.

Dungeons & Dragons reboot
tervezett amerikai bemutatódátum: 2022. május 27.

Az elmúlt évtizedben egyre inkább kihaltak a mozikból a klasszikus fantasy opuszok, hogy manapság inkább az otthoni kijelzőkön, a streamingszolgáltatók kínálatában találjanak új otthonra, nem is feltétlen film, hanem javarészt sorozat formájában. (ide mehet vágóképnek a Vaják pl.) Ezért is volt üdítő hír pár éve, hogy minden asztali szerepjáték atyja, a Dungeons & Dragons újra filmváltozatot kap. Igen, újra, habár a 2000 óta bemutatott három korábbi próbálkozás után nem érdemes azon bosszankodni, hogy egy reboottal lesz dolgunk, sőt, örüljünk inkább annak, hogy az új évezredben valaki még mindig mozifilmben mer gondolkozni egy efféle alapanyag láttán. Kár, hogy a produkció valamiért sehogy sem tud rálelni színészeire, sőt, rendezőire sem, habár most úgy tűnik, hogy John Francis Daley és Jonathan Goldstein, az Éjszakai játék rendezőpárosa talán már marad a feladatkörben, ráadásul már a forgatókönyvet is átpofozták a kicsit. Az először 2015-ben felröppent, azóta számos halasztást megélt projekt jelen állás szerint 2022 májusában érheti el a vásznakat.

Legendás állatok 3. (munkacím)
tervezett amerikai bemutatódátum: 2022. július 15.

Bevalljuk, részben inkább azért várjuk a harmadik Legendás állatok-filmet, mert kíváncsiak vagyunk, miképp veszi a stáb az akadályt, miszerint Johnny Depp a Warner Bros. stúdió kérésére otthagyta Gellert Grindelwald szerepét, utódjának pedig az egyik legnépszerűbb dán színészt, Mads Mikkelstent választották. Rajta kívül természetesen Eddie Redmayne, illetve Jude Law is visszatér a J.K. Rowling-féle varázsvilág Harry Potter-filmjeinek kvázi előzménytörténetének újabb felvonásába. Mint ismeretes, a franchise nem mentes a balhéktól – elég csak az írónőnek címzett, transzfóbiát emlegető vádakat, vagy az állítólag Ezra Millerről készült fojtogatós videót megemlíteni –, de ettől függetlenül is lenne azért benne potenciál, még úgy is, hogy a második rész azért nem a Harry Potter-világ legkiemelkedőbb alkotása volt. Innen szép nyerni.

Aquaman 2.
tervezett amerikai bemutatódátum: 2022. december 16.

Az első Aquamannek jóval több mint egymilliárd oka volt arra, hogy kiérdemelje folytatását – méghozzá zöldhasúak formájában, a 2018-as film ugyanis simán a Warner/DC legjobban kereső darabjává vált. A stúdió mostani képregényfilmes felhozatalában talán a Jason Momoa-féle hős hordozza magában a legtöbb klasszikus fantasy összetevőt, hol giccses, hol megalomán, hol simán grandiózus látványvilágának hála. A jelen pillanatban 2022 végére várható filmben valószínűleg az első rész minden fontosabb szereplője visszatér – még az az Amber Heard is, akit a már említett Johnny Depp miatt nagyon sok rajongó nem kíván viszontlátni, csak hát a színésznő nemrég leszögezte, hogy a kirúgásáról szóló pletykáknak semmi valóságalapja nincsen. Még egy érdekesség: készül egyébként egy spinoff is, a The Trench, amely az első filmben látott ároklakókat járja majd körbe alaposabban.

Avatar 2.
tervezett amerikai bemutatódátum: 2022. december 16.

Mind ismerjük James Cameron Avatar-folytatásainak eddigi krónikáját, azaz ahogy a legendás filmes évek óta próbálja valahogy tető alá hozni mind a négy részt, melyeket javarészt technológiai kihívásokra hivatkozva, de nagyobb eséllyel Cameron jól ismert munkatempója miatt halasztottak már el hat – igen, jól olvastátok, hat – alkalommal is. Oké, legutóbb a koronavírus-járvány miatt döntött úgy a Disney, hogy ismét arrébb tolja a bemutatót, így az ismerős szereplőket és helyszíneket, valamint új környezeteket, többek közt Pandora vízivilágát is felvonultató, amúgy jórészt sci-fi elemekkel tarkított folytatások első darabját csak 2022 decemberében láthatjuk majd. És még ezt sem merjük annyira biztosra kijelenteni.

Masters of the Universe reboot

Az, hogy He-Man, vele együtt pedig a Masters of the Universe hosszú-hosszú évek után végre élőszereplős újraértelmezést kaphat, nos, egy keményvonalas fantasy rajongónak maga lenne a megtestesült álom – már csak azért is, mert a kultikus játékfigurákon alapuló, egész estés és tévés animációkat, videójátékokat, valamint egy élőszereplős mozifilmet is kitermelt franchise még nem eshetett át saját reneszánszán az új évezredben. A gond inkább ott van, hogy a tervezett reboot a szakzsargonban az úgynevezett “development hell” tökéletes mintapéldája, hiszen 2007-ben elrajtolt fejlesztése óta egyszerűen sehogy sem akar realizálódni, hiába próbálkozott vele több stúdió is. E pillanatban ott tartunk, hogy még azt a fránya bemutatódátumát is törölte a Sony, és hiába találták már meg He-Man megformálóját Noah Centineo, a Netflix romantikus tinifilmjeinek ügyeletes aranyifjának személyében, tudtunkkal egyetlen nyomorult képkockát sem sikerült még leforgatni.

Mortal Kombat

Valamilyen szinten a lista legvéresebbnek ígérkező fantasyje, az új Mortal Kombat-mozi is hasonló helyzetben van, mint több film a listáról, mert hát a legutóbb jövő januárra kihirdetett bemutatódátumát a járvány miatt nem tudja tartani, sőt, Todd Garner producer konkrétan ki is jelentette, hogy majd akkor tűznek ki új dátumot, ha kinyitnak a mozik (akkor viszont mindjárt az HBO Maxen is elérhető lesz). Pedig hát elkélne a videójátékos franchise-nak egy vadiúj, minden ízében modern, kegyetlen, de leginkább jó élőszereplős adaptáció, hiszen egész estés formátumban bizony 1997 óta nem merték megkísérelni az egyik, ha nem a legnépszerűbb bunyós játék újraértelmezését. A reboot körül az Aquaman-filmek rendezője, James Wan is ott ólálkodik producerként, míg Kung Laóként Max Huang, Raidenként Tadanobu Asano, Scorpionként Hiroyuki Sanada, Sub-Zeróként Joe Taslim, Liu Kangként Ludi Lin, Sonya Blade-ként pedig Jessica McNamee csatlakozott a filmhez.

Címkék: fantasy, filmek, top10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.