2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Október 19. 20:57, hétfő | Top10
Forrás: Saját cikk

TOP1O: A világ legdrágább gyümölcsei

TOP1O: A világ legdrágább gyümölcsei

Itt a koronavírus. Az orvosok szerint ajánlott rengeteg C és D vitamint fogyasztanunk, ezzel is csökkentve annak veszélyét, hogy elkaphatjuk ezt a fránya betegséget.

Természetes úton a gyümölcsök szolgáltatják a szükséges vitaminokat, és még finomak is.Most azonban nézzük meg a világ legfinomabb, és ezáltal legdrágább gyümölcseit. Az egyes finomságok áraitól biztosan leesik majd az állatok!

10. Buddha alakú körte – 9 dollár / darab

Nem, nem káprázik a szemetek, Buddha alakú körték márpedig léteznek. Behúzott kezek, meditációs póz és az ismert mosoly. Egy kínai farmer, Xianzhang Hao fejéből pattant ki az ötlet, miszerint milyen jó lenne, ha Buddha alakú körtéket tudnánk enni. Nos, Hebei tartományban található kertjében található egy hatalmas Buddha szobor, ennek mására kezdte el termeszteni a nem mindennapi gyümölcsöt. Azt ne kérdezzétek, hogyan. Mindenesetre a kínai gyümölcstermesztők egyesülete jóváhagyta a Buddha alakú körtét, így kilenc dollárért te is megkóstolhatod. Segít ellazulni…csak vicceltem.

9. Sekai Ichi alma – 12 dollár / darab

A japánok nem a szerénységükről híresek. A Sekai ichi magyarul annyit tesz: a világ legjobbja. Ezeket az egyedi almákat először 1974-ben sikerült megművelniük, piros és rózsaszín színük nem hibára, hanem a fantasztikusan lédús és édes ízükre utal. Ami azonban nem normális, az a méretük és a súlyuk. A Sekai Ichi alma akár 38,1 cm átmérővel és 90 dekás súllyal is rendelkezhet. Az sem elhanyagolható tény, hogy ezeket a gyümölcsöket mézzel tisztítják, mielőtt az üzletekbe kerülnének. Áruk 12 és 21 dollár között mozog – mérettől függően.

8. Dekopon – 80 dollár / hat darab

A dekopont 1972-ben termesztették először, ami egy hibrid gyümölcs, melynek “szülei” a ponkan és a kiyomi. Előbbi a mandarin és pomelo keresztezése, míg utóbbi egy narancs-tangerin hibrid. Az eredmény egy érdes ízű, nagy méretű gyümölcs (nagyobb, mint egy narancs, de kisebb, mint egy grapefruit), amelynek a tetején jellegzetes pukli van. A dekoponoknak szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, ilyen a minimum 13-as cukorfok is. A gyümölcsöt rendkívül könnyű hámozni, nincs benne mag, illetve rendkívül húsos és szaftos belül. Magas cukortartalom mellett alacsony savasság jellemzi. Egy hatos doboz ára 80 dollár.

7. Kockadinnye – 800 dollár / darab

Ennél egy kockát? Nem csokiról beszélek, hanem valami hatalmas, nehéz kockaalakú gyümölcsről. Ez is, mint a lista legtöbb tétele, Japánból származik, de 2014-től már a világ legtöbb részén hozzájuthatsz. Egyébként ezeket a dinnyéket ilyen alakú dobozokban termesztik, innen kapják fura kinézetüket, tehát semmi egyéb különleges nincs bennünk, kivéve talán a borsos árukat. A hatkilós darabok nyolcszáz dollárt kóstálnak, így gondolom annyira már nincs is kedvetek megkóstolni. De díszként azért még elmennek.

6. Tyo no Tamago mangó – 3744 dollár / darab

A Tyo no Tamago (Naptojás) mangó darabját általában már 50 dollárért meg lehet vásárolni. Azonban a drágább példányokat nem ritkaságuk teszi értékessé, ugyanis a fajtát 1940-ben hozták át Floridából, ahol pár dollár darabja. Magas árát annak köszönheti, hogy sokat törődnek vele, hálóba csomagolják, amelynek apró lyukain keresztül egyenletesen éri a nap a mangót, illetve a gyümölcs nem tud a földre hullani, és tökéletes formája is lesz. Az így kapott gyümölcs rendkívül szaftos lesz, gyakorlatilag szétolvad az ember szájában. Íze rendkívül édes, gyakorlatilag olyan, mintha mangó ízű cukorkát ennénk. Gyakran adják egymásnak ajándékba üzleti tárgyalásokon, olykor üvegbe csomagolva vagy ékszerrel díszítve. A rekorddrága mangó ára átszámolva 3180 euró.

5. Bijin-hime eper – 4395 dollár

A Bijin-hime eper egy japán farmer terméke, és árát a rendkívüli mérete adja. Egy eper akkora, mint egy teniszlabda, és a kihívás a termesztésében az, hogy merőrizzék ekkora méret mellett a megszokott eperformát. Egyetlen ilyen eper 4395 dollárba, azaz 1,3 millió forintba kerül.

4. Densuke dinnye – 6100 dollár / darab

A magok és fürtök nélküli csodagyümölcs akár a 11 kilogrammos súlyt is elérheti, a fekete színű Densuke dinnye így nagyon ritka portékának számít a világon. Ízük kicsivel édesebb a közönséges görögdinnyéénél, de mivel évente csak 10,000 darabot termesztenek belőle, így az áruk is exkluzívnak számít. Általában 250 dollár darabja, de 2008-ban egy 6100 dollárért cserébe váltott gazdát. Említenünk sem kell, hogy ez is az ázsiai szigetországban történt. A Densuke-t csak Hokkaidó szigetén termesztik, innen ered ritka mivolta és magas értéke.

3. Ruby Roman szőlő – 11,000 dollár / darab

A különleges szőlőt Japán Isikava prefektúrájában termesztik. A japán kutatók 1995-ben kezdtek el kísérletezni azért, hogy létrehozzanak egy nagyszemű vörös szőlőt. Hosszú évek munkája után mutatták be 2008-ban a Ruby Romant. Érdekessége, hogy minden egyes darab szőlő 20 grammot nyom, cukortartalma pedig 18%. Egy 700 grammos fürt 910 dollárba került akkor. Azóta aukción fizettek már 11 ezer dollárt is egy 26-szemes fürtért. Nem is akarjuk tudni, mennyibe kerülne egy palack bor a méregdrága szőlőből.

2. Lost Garden of Heligan ananász – 15,000 dollár / darab

Mindannyian tudjuk, hogy az ananász nem őshonos Európában, Anglia éghajlata pedig, nos, nem éppen a legkedvezőbb. Ez csak félig igaz, azonban. Európában igen is termesztenek ananászt, és Anglia éghajlata pont megfelel a célnak, persze emberi segítséggel megtoldva. A Corwallon található The Lost Gardens of Heligan, azaz „Heligan elveszett kertjei” az utolsó olyan hely Európában, ahol megterem az a gyümölcs, amit még a 18. századi Viktória-kori kertészek termesztettek. A titok nyitja a temérdek trágya és vizelettel átitatott széna használata a termesztési technikánál. Ezekkel fűtötték ugyanis azokat a gödröket, ahol az ananászok cseperedtek. Ja, és kell hozzá a temérdek meló is. Normális esetben ezek a gyümölcsök nem eladók, bár értékük darabonként 1500 dollár körül mozog, ennek ellenére egy aukció keretén belül valaki kifizette a 16,000 dolláros álomárat is. Tudjuk, leesett az állatok.

1. hely – Yubari King sárgadinnye – 22 500 dollár

A Yubari sárgadinnye egy rendkívül édes sárgadinnye. A rekordot érő árat egy 2019-es árverésen érte el a gyümölcs, ahol egy pár sárgadinnyéért a győztes 45 ezer dollárnak megfelelő jent fizetett ki, azaz 22 500 dollár a gyümölcs darabja. A nem aukciós példányok ára ebből a gyümölcsből 200 dollár. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as aukción az árak elmaradtak a 2019-estől, a legdrágább darabok 1140 dollárért keltek el.

Címkék: gyümölcs, top10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.