2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Augusztus 20. 11:30, csütörtök | Top10

TOP10: Szörnyű igazságok rajzfilmekről, amelyeket imádunk

TOP10: Szörnyű igazságok rajzfilmekről, amelyeket imádunk

Lehet az animáció tökéletes, nem minden rajzfilm háttértörténete patyolat tiszta. Első top tízes listánk témája: szörnyű igazságok rajzfilmekről, amelyeket gyerekkorunk óta szeretünk.

A listán olyan dolgok szerepelnek, amelyek felett általában elsiklunk, de ha figyelmesebben és kritikusabban nézzük, akkor bizony nem egyszer a vér is megfagy bennünk. Mese ide vagy oda.

10. A boszorkány egy gyermeket átkoz meg (Szépség és a Szörnyeteg)

Emlékeztek az előszóra, ahol a herceg elutasítja a koldust, aki felfedi igazi kilétét és boszorkány lévén elátkozza a fiatal herceget? Ráadásul kap tőle egy elvarázsolt rózsát, amelynek, ha utolsó szirma is lehullik a herceg 21 születésnapján úgy, hogy nem lel rá az igaz szerelemre, örökre a szörnyeteg képében marad. A történet tíz év után folytatódik, tehát a herceg 10-11 éves volt, amikor elátkozták.


9. Az egyik főszereplő borzasztóan örül, amikor az ellenségei meghalnak vagy megsérülnek (Hihetetlen család)

Dash, a család leggyorsabb csemetéje igaz, élet-halál helyzetben menekül a szigeten, de figyeljük meg, hogy az őt kergetők közül többen halálos balesetet szenvednek a hajsza közben. Emellett még talán elmegy az ember, de az, hogy Dash kimondottan örül ennek (és hangot is ad neki), nos, az nem egy tipikus Disney-hozzáállás.


8. Vicc tárgyává teszik a bennszülötteket (Pán Péter)

Vannak rajzfilmek, amelyeket generációk imádnak, de valljuk be, nem idősödnek szépen. Eklatáns példaként a Pán Péter című rajzfilmet említeném. Péter amúgy sem egy klasszikus példakép: arrogáns, felelőtlen, ráadásul valószínűleg emberrabló is. Ha ezt félretesszük, akkor is sok gond van a rajzfilmmel. Talán a leginkább inkorrekt az „indián dal”, ahol a rasszista ábrázolás és nyíltan támadó dal mellett egyértelműen viccet csinálnak a bennszülöttekből. Lehet a Pán Péter egy klasszikus, de bizonyos jeleneteket nehéz végignézni.


7. Nem kellene ételt és italt elfogadni idegenektől (Alice Csodaországban)

Azok a szülők, akik arra tanítják csemetéiket, hogy ne fogadjanak el édességet idegenektől és ne igyanak vagy egyenek meg semmit a földről, nem fogják szeretni ezt a klasszikust. A kávés jelenetben ráadásul a telecukrozott csészéből való ivás kokain fogyasztására hasonlít.


6. Fogcsikorgató sztereotípiák (Dumbo)

A Dumbó egy édes kiselefántról szól. A film megható, szívmelengető és olykor borzasztóan rasszista. A cirkusz alkalmazottai az egyedüli afro-amerikai szereplők, ha nem számítjuk a szinte összes fekete sztereotípiát felsoroltató varjú-kvintettet. Az egyiküket Jim Crow-nak (Varjú Jim) nevezték el az alkotók, és ha ismered az Egyesült Államok történelmét, akkor tudod mennyire gáz is ez.


5. A sziget félelmetes és túl durva (Pinokkió)

Disney második egész estés rajzfilmje sokak kedvence. Egy aranyos történet, amelyet minden kisgyermek ismer. Van azonban egy borzasztó szekvencia a filmben, amelyet bármelyik horrorfilm rendező is megirigyelhetne. Az Örömszigetre (Pleasure Island) való érkezés maga a rémálom: a gyerekeket egy a kezét bőszen dörzsölő pedofil formájú faszi várja, a szülőktől távol egy vidámparkba invitálja őket. Miután mindenkit becsalt a csapdájába, szamarakká változtatja a gyerekeket, és farmállatokként eladja őket. Elég kemény ábrázolása ez annak, mennyit ér egy kisfiú élete.


4. A hiénák rasszista ábrázolása (Az Oroszlánkirály)

A film kétség kívül mindenki szemébe már könnyet csalt, de figyeljük meg, hogy egy klasszikus osztályrendszer ábrázolásának tanúi lehetünk, ahol a királyi család – az oroszlánok – bizony a tápláléklánc és a társadalom csúcsán állnak, a nyúzott és alsóbbrendű hiénák pedig az alján. Ezzel nem is lenne komolyabb gond, ha a hiénák ábrázolása nem hasonlítana kísértetiesen az amerikai fekete és latin utcai gengszterek viselkedésére és mimikájára.


3. Zordon meleg (Az Oroszlánkirály)

Nem csak Szimba történetében, de számos Disney rajzfilmben felfedezhetjük a főgonosz ezen ábrázolását. A készítők a főhősöket maszkulin férfiakként vagy éppen csodálatosan szép nőkként ábrázolják, nemezisüket pedig valamilyen szépséghibával vagy mássággal vértezik fel. Zordont a készítők több jelenetben is úgy ábrázolják, hogy a nézők homoszexuálisként tekintsenek rá, amivel tudat alatt összekötik a gonosz viselkedését a homoszexualitással.


2. A sziámi macskák (Suzi és Tekergő)

A spagettis jelenet a szerelmespárok egyik kedvence mindenhol a világon. Igen ám, de kevésbé romantikus viszont az ázsiai sztereotípiákat felsoroltató sziámi macska-duó, akiknek mimikájuk, hangjuk és mozgásuk együttese nem más, mint egy hatalmas ázsiai karikatúra.


1. Ő még csak egy gyerek volt (Pocahontas)

Mivel ez a Disney rajzfilm nem mese, hanem történelmi alapokon nyugszik, még hátborzongatóbb az igazság. A szerelmi szál ábrázolása hol igaz, hol fikció, ami viszont felkavaró, hogy a Pocahontas becenévre hallgató bennszülött nem egy felnőtt nő volt, hanem egy 10-11 éves kislány. Mivel John Smith abban az időben 28 éves volt, így szerelmük története már messze nem olyan romantikus és szép, mint ahogy gyermekkorunkban láttuk.

Címkék: top10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.