2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Június 12. 11:09, szombat | Top10
Forrás: Economist Intelligence Unit

TOP10: Íme az idei év legélhetőbb városainak listája

TOP10: Íme az idei év legélhetőbb városainak listája

A lassan másfél éve tartó koronavírus okozta járvány a világ szinte minden szegmensére kihatással volt, ez alól az életminőség sem képez kivételt.

Talán nem meglepő, hogy az Economist Intelligence Unit globális felmérésében idén azok a városok kerültek a lista élére, amelyek jól vizsgáztak a járvány kezeléséből:

2021 LEGÉLHETŐBB VÁROSA AUCKLAND

Új-Zéland két várossal is képviseltette magát az Economist Intelligence Unit által összeállított listán, míg Auckland az első helyen végzett, addig Wellington a negyedik helyet szerezte meg – a járvány gyors visszaszorítása és a hatékony intézkedéseknek köszönhetően jóval az átlag előtt térhettek vissza a korábban megszokott “normális” működéshez.

Az Economist Intelligence Unit ezúttal is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás és a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.
A városokat olyan mutatók alapján ítélték meg, mint a bűnözés aránya, az egészségügyi szolgáltatások minősége, az infrastruktúra, az oktatás és a korrupció szintje többek között a következő szempontok szerint:

Stabilitás – ideértve az apró és erőszakos bűncselekmények előfordulását, a terror és a katonai konfliktus fenyegetését

Egészségügyi ellátás – vonatkozik az egészségügyi ellátás elérhetőségére és minőségére, mind állami, mind magánszektorban

Kultúra és környezet – beleértve az éghajlatot, a korrupció szintjét, a cenzúra szintjét és a sport elérhetőségét

Oktatás – rendelkezésre álló lehetőségek és az oktatás színvonala

Infrastruktúra – úthálózatok és a tömegközlekedés minősége, lakhatási lehetőségek, a telekommunikáció minősége, valamint a víz- és energiaellátás

Járványkezelés – idén külön értékelték a járványkezelést és a bevezetett intézkedések hatékonyságát is

A koronavírus-járványra való tekintettel érthető módon 2020-ban nem készült ilyen felmérés, érdekes viszont, hogy a 2018-ban és 2019-ben is az első helyen végzett Bécs városa a TOP 10-ből teljesen kiszorult és most csak a 12. helyen szerepel.
Valószínűleg az sem okoz meglepetést senkinek, hogy míg 2019-ben a felmérés szerint a listán szereplő városok csaknem felének javult az osztályzata az előző évhez képest, addig idén hét ponttal csökkent a globális átlagos élhetőségi index.
Európában Németország, különösen Hamburg városa érte el a legnagyobb visszaesést a rangsorban, a 34. helyről a 47. helyre esett vissza.

ÍME, A VILÁG 10 LEGÉLHETŐBB VÁROSA 2021-BEN:

1. Auckland, Új-Zéland

2. Oszaka, Japán

3. Adelaide, Ausztrália

4. Wellington, Új-Zéland

4. Tokió, Japán

6. Perth, Ausztrália

7. Zürich, Svájc

8. Genf, Svájc

8. Melbourne, Ausztrália

10. Brisbane, Ausztrália

A VILÁG 10 LEGKEVÉSBÉ ÉLHETŐ VÁROSA 2021-BEN:
1. Damaszkusz, Szíria
2. Lagos, Nigéria
3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
4. Daka, Banglades
5. Algír, Algéria
6. Tripoli, Líbia
7. Karacsi, Pakisztán
8. Harare, Zimbabwe
9. Douala, Kamerun
10. Caracas, Venezuela

Címkék: élhető, top10, városok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.