2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 31. 19:00, vasárnap | Világ
Forrás: MTI

Több mint két hónap után megnyitották Jeruzsálemben az Al Aksza mecsetet

Több mint két hónap után megnyitották Jeruzsálemben az Al Aksza mecsetet

Több mint két hónap után megnyitották Jeruzsálemben az al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap - írja az MTI

A Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen (arab nevén a Haram al-Sarif teraszon) lévő mecsetet március 15-én zárták be, és a ramadán böjti hónap teljes időszakában is zárva volt, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a szent helyen, ahol hagyományosan szorosan egymás mellett imádkoznak a muzulmánok.

Vasárnap hajnalban muszlim hívők százai gyülekeztek a kultikus, Nagy Heródes király idején terasszá feltöltött domb kapuinál, sokan közülük a földre borultak, és megcsókolták a talajt amikor beléptek.

Az új egészségügyi rendszabályok szerint minden hívőnek magával kell hoznia saját imaszőnyegét, szájmaszkot kell viselnie, és az imádkozók között legalább két méteres távolságot kell tartani.

A Templom-hegyen két zárt terű mecset és mintegy száznegyven holdas szabad terület szolgálja az imádkozókat. A nyitás előtt alaposan fertőtlenítették és megtisztították az al-Aksza mecsetet és az aranykupolás Sziklamecsetet, amelynek helyén a szakértők szerint i. sz. 70-ig, a zsidók jeruzsálemi - a rómaiak által lerombolt - temploma állt.

Az izraeli biztonságiak teljes készültségben várták a hajnalban a mecsethez érkező muzulmán hívőket, mert a városban igen feszült a légkör, miután szombaton a rendőrök Jeruzsálem óvárosában lelőttek egy tévedésből merénylőnek vélt, autista palesztin fiatalt.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidók számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a jeruzsálemi Szentély.

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet - benne az óvárost -, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf, az iszlám szent helyeket felügyelő bizottság gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány, de az utóbbi három napban enyhe emelkedést mértek az újonnan fertőzöttek és a súlyos betegek számában. A koronavírus megjelenése óta 17 012 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 14 811-en már meggyógyultak. Jelenleg 36-an vannak súlyos állapotban, közülük 34-en lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma eddig 284 volt.

Címkék: izrael, koronavírus, mecset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.