2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Március 10. 11:16, péntek | Koronavírus
Forrás: aktuality.sk

Több mint két év elteltével törlik el a koronavírusos fertőzöttek kötelező izolációját

Több mint két év elteltével törlik el a koronavírusos fertőzöttek kötelező izolációját

Március 20-tól a fertőző betegségben szenvedő embereknek nem kell többé többnapos elkülönítésen átesniük. Ezt a kötelezettséget több mint két évvel a járvány kitörése után szüntetik meg.

A covid-pozitív betegeket ugyanúgy fogják kezelni, mint a más légúti betegségben szenvedő betegeket.

"Már nem látjuk eredményesnek, hogy a covid-pozitív embereket kötelezővé tegyük az elkülönítésre. Más tagállamok is ebbe az irányba haladnak, és úgy gondolom, hogy eljött az idő. Az izolálásról szóló rendelet kezdi elveszíteni létjogosultságát" - mondta az Aktuality.sk-nak Ján Mikas főhigiénikus, hozzátéve, hogy a rendeletet március 20-tól lép érvénybe.

Ez nem csak a covid-pozitív emberek 5 napos izolációjának megszűnését jelenti. Hanem az 5 napos karantén eltörlését is azok számára, akik szoros kapcsolatban álltak egy koronavírusos személlyel, amiről a kezelőorvos döntött.

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a covid tüneteit mutató emberek a szokásos módon fordulnak majd orvoshoz, aki felméri az állapotukat, és szükség esetén betegszabadságra küldi őket, ugyanúgy, mint például az influenza esetében.

"A koronavírusos fertőzés mostanra a többi akut légzőszervi megbetegedés szintjére csökkent" - mondta Mikas.

A Csehországban is eltörlik az izolációt

A Cseh Köztársaság hamarosan ugyanezt a lépést tervezi. Az ottani egészségügyi miniszter, Vlastimil Válek bejelentette, hogy a pozitív eredményt mutató embereket többé nem rendelik el automatikusan hétnapos karanténba. A változás északi szomszédjainknál várhatóan áprilistól lép majd életbe.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.