2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Március 10. 09:01, péntek | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Több mint 40 000 diák készül a jövő heti írásbeli érettségire

Több mint 40 000 diák készül a jövő heti írásbeli érettségire

Közel 37 ezer diákra vár írásbeli teszt és fogalmazás szlovák nyelv és irodalomból.

Több mint 41 ezer érettségizőre vár az írásbeli vizsga a jövő héten. Március 14-től 17-ig a szlovák nyelv és irodalom, idegen nyelv, matematika, valamint magyar és ukrán nemzetiségű tanulók esetében anyanyelvi tudásukat mérik össze. A végzős tanulók teljes számából több mint 2400 tanuló fogyatékos. A hírről a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának kommunikációs és marketing osztálya tájékoztatta a TASR-t.

Közel 37 ezer diákra vár írásbeli teszt és fogalmazás szlovák nyelv és irodalomból. „Magyar nyelv és irodalomból csaknem 1600 diák érettségizik a magyar tannyelvű középiskolákban” – ismertette az Oktatási Minisztérium.

Egy nappal később, szerdán minden érettségiző külső tesztet és szövegalkotási dolgozatot ír a választott kötelező idegen nyelvből B1 vagy B2 szinten. A nemzetközi megállapodással nem rendelkező két tanítási nyelvű középiskolák tanulói számára kötelező a külső vizsga és a második tanítási nyelvből C1 szintű vizsga. „Hagyományosan az angol nyelvre jelentkezett a legtöbb érettségiző, összesen csaknem 35 800 diák van mindhárom szinten” – közölte az Oktatási Minisztérium. Érdeklődési sorrendben a német nyelv (1068 tanuló) és az orosz nyelv (443 tanuló) következik. 14 végzős a francia nyelvet, négyen a spanyolt, egy diák pedig az olasz nyelvet választotta.

Másnap, csütörtökön, több mint 5100 érettségizőt várnak matematika vizsgára. – Az összes érettségizőnek megközelítőleg 12,5 százaléka választotta a matematikát fakultatív vagy szabadon választható tárgyként – ismertette a tanszék.

Az érettségi hetét pénteken a kisebbségi iskolák zárják szlovák nyelv és irodalomból, valamint ukrán nyelv és irodalomból. Szlovák nyelvből és irodalomból hozzávetőleg 1600, ukrán nyelv és irodalomból 28 diák készül érettségizni.

Az érettségi vizsga intern részének írásbeli témái az RTVS - Rádio Slovensko élő adásban kerülnek kisorsolásra kedden és pénteken 12:20-kor.

Az írásbeli vizsgák pótlási időpontja, amely azon hallgatóknak szól, akik egészségügyi okokból nem tudnak részt venni a rendes vizsgán, április 3-tól 5-ig, valamint április 12-én esedékes.

A külső érettségi vizsga márciusi és áprilisi eredményeit május 5-én minden iskola számára elérhetővé teszik elektronikus formában. A tanulók eredményeit papíron május 9-10-én juttatják el az iskolákba. Az írásbeli vizsgák következő pótlási és javítási időpontja szeptember 5. és 8. között várható.

Forrás: teraz.sk

Címkék: érettségi vizsga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.