2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. Április 21. 07:04, szerda | Világ
Forrás: The Guardian

Titokzatos drónokat észleltek az Egyesült Államok felett

Titokzatos drónokat észleltek az Egyesült Államok felett

Az amerikaiak egyelőre nem tudták identifikálni a rejtélyes drónrajt.

A The Guardian számolt be arról, hogy 2019 decembere és 2020 januárja között számos robotrepülőgép-rajt láttak az emberek Nebraska és Kansas légterében. A pilóta nélküli légi járművekről számos felvétel is készült, majd mindegyik alkalommal ugyanolyan gyorsan és rejtélyesen eltűntek, ahogy előtte felbukkantak. Az ügyekben számos vizsgálat indult, többek között a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az amerikai légierő és az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) részéről is, de azok mindegyike eredménytelenül zárult.

A szemtanúk 180 centiméteres fesztávolságú drónokat is láttak, a rajok általában helyi idő szerint 18 és 22 óra között repültek rendkívül gyorsan és hosszú ideig formációban. Számos elképzelés felmerült. Volt, aki úgy vélte, hogy az amerikai fegyveres erők robotrepülőgépeiről volt szó, mások szerint viszont drogkereskedők vagy külföldi kémek alkalmazták a pilóta nélküli légi járműveket. Emellett szóba került az is, hogy az amerikai kormány végzett titkos küldetéseket.

Egy külön eljárás keretében a coloradói közbiztonsági hivatal (CDPS) 23 olyan drónészlelést vizsgált meg, amelyekre 2020 január 6. és 13. között került sor. Ezek közül 13 volt bolygó-, csillag- vagy kis méretű hobbi robotrepülőgép-észlelés, 6 légköri jelenség vagy azonosított repülőgép, 4 esetben ugyanakkor nem sikerült azonosítani a légi járműveket. Az Amazon, a Google és az Uber egyaránt tagadták, hogy közük lett volna a dologhoz. James Scanlan, a Southamptoni Egyetem Stratégiai Kutatóközpontjának professzora azonban rámutatott, hogy van egy kereskedelmi forgalomban kapható drónmodell, amelyre ráillik a szemtanúk leírása és az egy lett cég Penguin B típusú robotrepülőgépe.

2016 novemberében egy kínai bemutatón látható volt egy 20-25 pilóta nélküli légi járműből álló raj. Majd 2017-ben a Pentagon, tavaly szeptemberben pedig az orosz fegyveres erők is teszteltek ilyen rajt.

Címkék: drónok, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.