2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Május 10. 09:41, szerda | Tech
Forrás: teraz.sk

Titkos kínai űrhajó 276 nap után tér vissza az űrből

Titkos kínai űrhajó 276 nap után tér vissza az űrből

Egy kínai űrszonda hétfőn tért vissza a Földre, miután 276 napot töltött pályán - jelentette a TASR a Reuters szerint.

A pilóta nélküli űreszköz a terveknek megfelelően landolt az északnyugat-kínai Csiucsuan indítóközpontban. Az úttörő küldetés feladata az újrafelhasználható űrtechnológiák tesztelése volt - jelentette a kínai állami média.

Az űreszköz és a tesztelt technológiák részleteit, pályáját és egyéb repülési paramétereit, valamint a fényképeket nem hozták nyilvánosságra.

2021-ben egy hasonlóan titkos küldetés során egy kínai űrhajó elérte az űr peremét, és még aznap visszatért a Földre. Kína akkori fő űrvállalkozója szerint "vízszintesen" landolt.

Egyes kommentátorok szerint Peking valószínűleg az amerikai légierő X-37B autonóm űrrepülőgépéhez hasonló űrhajót tesztelt, amely hosszú ideig képes pályán maradni.

A pilóta nélküli X-37B űrsikló kilenc méter hosszú, szárnyfesztávolsága 4,5 méter, és napelemekkel működik. Tavaly novemberben 908 napnyi keringés után tért vissza a Földre. Ez volt a gép hatodik küldetése, miután több mint egy évtizedet töltött az űrben.

forrás: teraz.sk

Címkék: űr, űrhajó, Kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.