2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Június 22. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: INFOCSALLÓKÖZ ÖSSZEFOGLALÓ

Tisztújítás az MKP-ban: 2 elnökjelölt neve már ismert, de még messze a közgyűlés

Tisztújítás az MKP-ban: 2 elnökjelölt neve már ismert, de még messze a közgyűlés

A elmúlt hétvégére összehívta országos tanácsát (OT) az MKP, amivel hivatalosan is megkezdődött a tisztújítás az elmúlt években nem túl sikeres pártban.

Az MKP a 2009-es pártszakadás óta, amikor Bugár Béla és hozzá közelálló emberek megalapították a Hidat, három elnököt fogyasztott el. 2019-ben újabb pártszakadás történt. Ekkor alakult meg az Összefogás, ami MKÖ-vé nőtte ki magát a választásokra, amelynek listáján több párt, mozgalom is helyet kapott, de ezzel az eléggé átlátszó egyesítési trükkel sem sikerült nagyobb mennyiségű szavazót az oldalukra állítani.

A parlamenti választás után Menyhárt József és az MKP teljes vezetése lemondott és lényegében elkezdődött a harc a pozíciókért.

Az OT-ig úgy tűnt, hogy Őry Péter lesz a befutó, nagyobb harc nélkül, de a hétvégén kiderült, hogy még legalább két jelentkező van a posztra. Nem mellesleg Őry a párt ideiglenes ügyvivője, de facto jelenleg ő a párt első embere.

Az a bizonyos két jelentkező már biztos. Cziprusz Zoltán és Papp Sándor már bejelentették, hogy elindulnak az MKP elnöki posztjáért. Őry Péter ennek ellenére még nem tett hivatalos bejelentést. Pletykák szerint többen Berényi Józsefet látnák szívesen az MKP elnöki székében, aki manapság nagyon jó kapcsolatokat ápol a jelenlegi szlovák miniszterelnökkel. Az MKP volt elnöke viszont teljes mértékben kizárta, hogy pályázna a posztra. A memorandum ügye miatt Berényi elég csúnyán összeveszett társaival és a párt ideiglenes vezetéséből is kilépett.

Cziprusz Zoltán hosszú évek óta aktív tagja az MKP-nak. Besztercebánya megyei képviselő és rimaszombati önkormányzati képviselő, ezen felül a Via Nova oszlopos és aktív tagja. Cziprusz 2007 óta az MKP tagja. 2016 óta a párt országos elnökségének tagja. Célja, hogy egyesítse a magyar pártokat. Egy olyan formációt szeretne létrehozni, amiben mindenki megtalálja a helyét, persze csakis etnikai alapon. “Hiszem, hogy csak akkor tud sikeres lenni a felvidéki magyarság, ha egy etnikai alapon szerveződő gyűjtőpártba tömörül, ahol akár platformok akár más konstrukcióban mindenki megtalálja a saját értékrendjét” - vázolta fel Cziprusz elképzelését a szlovákiai magyar politika jövőjéről.

A másik hivatalos jelölt Papp Sándor, aki szintén ismert alak a szlovákiai magyar kultúra és politika világában. Céljairól Facebook bejegyzése alapján csak annyit tudunk, hogy alacsonyabb fizetésért vállalná a poszt betöltését. Az MKP elnöke óriási fizetést kap munkájáért, amiért általában, más pártoknál nem jár juttatás. Erre kontrázott rá Papp, aki az aktuális szlovák minimálbérért vállalná a pozíció betöltését.

Illetve, azt is megtudtuk, hogy az “elég volt a dekadenciából! Én leszek a nép hangja.” mottóval indul neki dolognak. Ezen kívül kiiktatná a “potyautasokat” és a megélhetési magyarokat” a politikából.

Azt is megtudtuk, hogy többen írtak neki, hogy ne induljon. De egyelőre elszánt és kitart döntése mellett. "Sokan írják hogy végre! Le kell törni az elszáradt felső végeket és az alulról jövő friss hajtásokat kell gondozni, hogy megmaradjon a fa. Meg, hogy a gazt kell összegereblyézni, hogy sarjadjon a friss fű" - írja legrissebb Facebook bejegyzésében Papp.

Mindenképp érdekes lesz figyelni a hatalomért folytatott harcot az MKP-ban. Őry Péter nagy bejelentésére még várunk, de nagy eséllyel az is megtörténik a közeljövőben és ki tudja, ki próbál még szerencsét. Július 18-án közgyűlést tart az MKP és minden kiderül.

(lev)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.