2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Május 29. 12:09, szombat | Interjú
Forrás: Marton Máté / Nyitókép: Ugróczky István

Tavaly sikerült megvalósítani a projektet kint a természetben, a Duna mellett, pont, ahogy elképzeltük

Tavaly sikerült megvalósítani a projektet kint a természetben, a Duna mellett, pont, ahogy elképzeltük

– interjú Tóth Lalival, az NFG klub szervezőjével.

Ha példákat kéne mondani arra, amit az ember mindenhol megtalálhat, a kultúra egész biztos az elsők közt szerepelne. Nem tud elbújni kisutcákban, épületek falain, de még az ágy alatt sem, mert aki eleget keresi, megtalálja, ha öntözi, akkor pedig még virágzik is. Egy ilyen „kultúrvirág” Dunaszerdahelyen is megtalálható, még pedig a környéken minden szempontból egyedi NFG Klub személyében. Az alternatív kultúrtérként elhíresült szórakozóhely hétről hétre várja az érdeklődőket koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal és minden mással, ami a kultúra széles címkéje alatt említhető. A hely történetéről, illetve a tavaly első alkalommal megrendezett NFGreen fesztiválról a klub egyik sokak által ismert szervezőjével, Tóth Lalival beszélgettem.

Mikor alakult a klub?
A megalakulás pontos éve sosem volt tisztázva, ha jól emlékszem 97-ben kapták meg a termet a srácok, akik először egy filmklubot kezdtek üzemeltetni. A filmklub alatt itt nem vetítésekre gondolok, bár néha azok is voltak, de elsősorban analóg fényképezős képeket hívtak elő, amikből aztán itt tartottak kiállításokat. Később koncerteket kezdtek szervezni, majd 2006-ban került az egész jogi alapokra és akkor alakult meg az NFG polgári társulás.

Több helyen hivatkoznak a helyre alternatív kultúrtérként. Mit is jelent ez?
Talán leginkább azért kapta ezt az elnevezést, mert egy alternatívát akar adni azoknak, akik nem kedvelik a mainstream műfajt zenében, színházban vagy akár a képzőművészetben. Nem olyan előadók koncerteznek nálunk, akik zenéjét, száz vagy ezerszámra hallgathatod a rádióból. Picit másfelé orientálódunk a művészet világában.

Melyik eseményetek volt számodra a legemlékezetesebb?
Mi már harmadik, sőt negyedik éve "visszük a klubot", bár a pandémia évét felesleges is számolnom. Ez idő alatt rengeteg emlékezetes eseményünk volt, zenés események közül mégis a Péterfy Bori koncert volt számomra olyan, amihez foghatót azóta sem láttam. A koncert nem is lehetett volna teltházasabb, az pedig, ahogy a Bori kiugrott a közönség fölé, akik aztán végigvitték a klubon, majd visszatették a színpadra, na, maga a tudat, hogy egy ilyen koncertet sikerült összehozni, egyszerűen fantasztikus.

Mi az a projekt, amit nagy álmotok lenne megvalósítani?
Álmunk az rengeteg volt és van is, viszont most inkább a már meglévő "álomprojekteket" igyekszünk fejleszteni, csinosítani. Az egyik ilyen nagy álom volt egy saját fesztivál megszervezése. Tudni kell, hogy éveken át társszervezők voltunk a Gombaszögi Nyári Táborban, de a távolság miatt azt nem igazán akartuk folytatni. Egyrészt nincs hozzánk közel, másrészt egy hétig tartott az építés, egy hetes volt az esemény és utána még a takarítás is időbe telt. Durván két és fél hetünk ment rá, hogy ebből egy hét meg legyen töltve programokkal. Éppen ezért, már ekkor gondolkodni kezdtünk egy saját fesztivál megszervezésén, főleg, mert a Csallóközben nem igazán volt alternatív zenei fesztivál. Aztán tavaly a bodaki vadászháznál sikerült megvalósítani a projektet, a Duna mellett, kint a természetben, pont, ahogy elképzeltük és ez lett az NFGreen. Idén ezt szeretnénk felturbózva újra elhozni.

Ezen kívül volt egy másik álmunk, a Club Médiások mintájára felvettünk mi is egy válogatás albumot Best of NFG néven, amire 12 szlovákiai magyar előadó zenéi kerültek, akik szerintem világviszonylatban is megállnák a helyüket. Ennek örömére CD-keresztelőt tartottunk a klubban, amire a Varkocs zenekart hívtuk el zenélni.
Hogy teljes legyen a lista meg kell, említsem a pandémia egyik pozitív hozadékát: szintén egy rég dédelgetett álmunk volt, hogy „rádióadást” csináljunk a Csallóközben. A lezárások első honapjaiban elkezdtük az NFG klub Home Office névre keresztelt broadcastjeinek streamelését.

Ki volt az NFGreen fesztivál ötletgazdája?
Igazából a dolog úgy született meg, hogy a helyszín előbb megvolt, mint maga az ötlet. Kovács Norbival egyszer szerveztünk egy nagyon modern, mondhatni alternatív lagzit azon a helyszínen, ahol később a fesztivál is megvalósult, és már amikor a lagzit készítgettük, imazászlókkal, lampionokkal, akkor kezdtünk el erről beszélgetni és egyhangúan eldöntöttük, hogy ez egy tökéletes fesztiválhelyszín lenne. Az ötlet ezután kicsit a fiókba lett suvasztva, főleg anyagi okokból, tavaly viszont megpályáztuk a Kissebségi Kulturális Alap támogatását és meg is kaptuk, így sikerült megvalósítani a fesztivált is.

Mennyire volt nehéz megszervezni egy ilyen fesztivált frissen kilábalva a járványhelyzetből?
Maga a szervezés június első hetében kezdődött el, míg az esemény július első hétvégéjére lett meghirdetve, szóval eléggé szorított minket az idő. Amire árajánlatot kértünk, arra muszáj volt odaírni, hogy nekünk feltétlen július első hetére kell, hogy az áru megérkezzen, akár poharak, akár karszalagok, tényleg mindennél figyelnünk kellett erre. Ha a legjobb, esetleg legolcsóbb beszállító nem tudta volna teljesíteni az időpontra, akkor kénytelenek voltunk valaki mást keresni. Ugyanez volt a helyzet a zenekarokkal, bár lefoglalva nem voltak, sokan dolgoztak, éppen nem tudtak már szabadságot intézni, így pedig nem is tudtak részt venni az eseményen. Durván három hét alatt lett összerakva a fesztivál, kicsit kapkodósan, kicsit stresszesen, mégis sikeresen.

Mik voltak a fesztivál visszhangjai?
Aki kint volt, az egészen biztosan élvezte. Van fent egy aftermovie youtubon, ami nagyon hűen tükrözi az egész fesztivál hangulatát, szinte biztos vagyok benne, hogy aki tavaly ott volt, az idén is jönni fog. Idén tényleg egy még jobb formáját akarjuk nyújtani a fesztiválnak, valamivel több időnk is volt rá, igaz, még mindig nem teljesen elég. Nagyon igyekeztünk tavaly is, és idén még jobban fogunk.

Milyen programokkal készültök rövid, illetve hosszú távon?
Egészen június végéig lesznek koncertjeink és színházi előadásaink is. Ugyanígy folytatódnak majd a tematikus estek is június folyamán, játékestek, kvíz estek és minden más, attól függően, hogy mit engedélyeznek majd a korlátozások. A fesztiválon kívül a nyári programot egyelőre nem tudjuk, az majd idővel kiderül, szeptembertől viszont, ha lehet, akkor ugyanúgy szeretnénk folytatni a szervezéseket, ahogy az a járvány előtt is volt, koncertekre, színdarabokra és tematikus estekre várunk majd mindenkit nagyon sok szeretettel.

Címkék: interjú, Marton Máté, NFG

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.