2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2023. Február 27. 09:59, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Szlovákiába kilenc országból szállítanak szemetet, a legtöbbet Olaszországból

Szlovákiába kilenc országból szállítanak szemetet, a legtöbbet Olaszországból

Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Németországból, Csehországból, Belgiumból, Svájcból és Franciaországból is szállítanak hulladékot Szlovákiába.

Szlovákiába tavaly kilenc európai országból hoztak be hulladékot, legtöbbet Olaszországból. Az importált hulladék nagy része a Malackai járásban található Nádasfő (Rohožník) községben található cementgyárba kerül hasznosításra. A környezetvédelmi minisztérium összesen 648 165 tonna hulladék behozatalát engedélyezte. Ez derül ki a 2022-ben kiadott, a határokon átnyúló hulladékszállításról és -importról szóló határozatok áttekintéséből, amelyet a TASR egy információkérés alapján szerzett meg – olvasható a teraz.sk oldalán.

Szlovákiába Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Németországból, Csehországból, Belgiumból, Svájcból és Franciaországból is hoztak be hulladékot. Az áttekintés szerint a hulladék nagy részét égetésre használják fel.

A hulladékokat különböző szlovákiai feldolgozó létesítményekbe szállítják, legnagyobb részük a nádasfői cementgyárba kerül. Az égetésre szánt hulladékot a Trencséni kerületben található felsőszernyei (Horné Srnie) cementgyárba és a lédeci (Ladce) cementgyárba szállítják. Külföldi hulládékot továbbá Zólyomba, Bazinba (Pezinok), Máriatölgyesbe (Dubnica nad Váhom), Zsarnócára (Žarnovica), Tornára, Pozsonyba, Holicsba (Holíč), Szalócra, és Zólyomlipcsébe (Slovenská Ľupča) is szállítanak.

Az importált hulladékok többsége égetésre szánt hulladék és a mechanikai hulladékkezelésből származó vegyes anyagok. Továbbá fa, fűrészpor, kommunális hulladékkezelésből származó iszap, műanyag és gumi. Németországból például arzéntartalmú hulladékot hoztak Zsarnócára újrahasznosítás vagy fémhasznosítás céljából.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.