2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 13. 13:47, vasárnap | Tech
Forrás: teraz.sk

Szlovákia vezető szerepet tölt be az autógyártásban

Szlovákia vezető szerepet tölt be az autógyártásban

Szlovákia ma relatív világelső az autógyártásban, 1000 lakosra körülbelül 185 autót gyárt. Az új autók értékesítése azonban a 2017-ben felállított rekord óta csökkenő tendenciát mutat.

A keresletet a jövedelemnövekedést meghaladó árnövekedés, de a fogyasztói magatartás megváltozása és a kínai autógyártók piaci részesedésének gyors növekedése is visszafogja. Erről a VÚB Bank számolt be júliusi havi hírlevelében.

A havilap szerint az autóipar a szlovák gazdaság legmeghatározóbb ágazata, mivel számos munkahely kapcsolódik hozzá, többek között a beszállítók, a logisztika, az alkatrészgyártás, valamint a kutatás-fejlesztés területén. A Szlovák Köztársaság Autóipari Szövetségének becslése szerint ez közvetlenül és közvetve összesen 261 ezer alkalmazottat jelent, azaz minden tizedik munkavállalót az országban.

"Ugyanakkor az ágazat a teljes ipar bevételeinek akár a felét, és a teljes áruexport több mint kétötödét adja. A Szlovák Köztársaság ma relatív világelső az autógyártásban, 1000 lakosra vetítve körülbelül 185 autót gyárt. Ez a szám jelentősen "megelőzi" Németországot is, ahol az 1000 lakosra jutó autógyártás körülbelül 46 darab/1000 lakos" - mondták a havilap szerzői és a VÚB közgazdászai, Zdenko Štefanides és Michal Lehuta.

A globális új autó eladások azonban hat év után sem emelkedtek a 2017-es rekordhoz képest. A havonta megjelenő magazin szerint ezeket a világjárvány, az ellátási lánc problémái, a chiphiány, az infláció, az orosz háború és szankciók, az energiaválság, a több otthoni munkavégzés és a magasabb kamatok miatt lassuló gazdaságok "vágták" vissza. "Az Ázsiából érkező éles verseny, az éghajlatszabályozás és a villamosenergia-átalakítás kihívásai tovább növelik egy fontos közép-európai iparág problémáit" - tették hozzá a szerzők.

A szerzők szerint az autóeladások több okból sem tértek vissza a járvány előtti szintre. "Az első és legjelentősebb a félvezetők, különösen az autóipar által is nagymértékben használt chipek globális hiánya volt. A félvezetők a modern autóelektronika kulcsfontosságú alkotóelemei, és hiányuk korlátokat okozott az új járművek gyártásában és kínálatában" - írták. A másik ok a világjárvány okozta fogyasztói szokások megváltozása.

Így az alacsonyabb kereslet miatt még a szlovák ipar termelése is elmarad a 2018 második félévében látott, alábbiakban ismertetett szinttől. "Tavaly, akárcsak az előző években, a szlovák autógyártók "csak" egymillió jármű körül gyártottak, és az év elején az idei évre is hasonló számot vártak. 2022-ben öt százalékkal kevesebb járművet gyártottak, mint tavalyelőtt, amikor viszont ez a szám 2020-hoz képest négy százalékkal nőtt éves szinten" - állapították meg a szerzők.
A szlovák autógyártási ipar az európai autógyártás egyre fontosabb központjává vált. A Volkswagen, Škoda, Kia és Jaguar Land Rover gyárak jelenléte jelentős gazdasági hozzájárulást jelent az országnak. Az iparág fejlődése a kiváló munkaerő, a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a kormány támogatása révén valósult meg.

forrás: teraz.sk

Címkék: autó, gyár, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.