2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Június 19. 12:05, hétfő | Kzélet
Forrás: startitup.sk

Szlovákia rekordszámú agyvelőgyulladásos esetet jelentett

Szlovákia rekordszámú agyvelőgyulladásos esetet jelentett

Hazánkban a legmagasabb a kullancs által okozott agyvelőgyulladás előfordulása Európában

A higiénikusok figyelmeztetnek a paraziták okozta veszélyes betegségekre. Ez a kullancs által okozott agyvelőgyulladás. Szlovákiában évről évre nő az esetek száma. Tavaly a szakemberek 60 éves rekordot regisztráltak a fertőzöttek számában - mutatott rá a SME hírportál.

Mi a kullancs által okozott agyvelőgyulladás?
A kullancsencephalitis, más néven agyvelőgyulladás a központi idegrendszert érintő vírusos megbetegedés - olvasható a Watch Out For Ticks honlapján. A vírus leggyakrabban fertőzött kullancsokon keresztül kerül a szervezetbe, de a pasztőrözetlen tejtermékek, különösen a kecske- és juhfélék fogyasztásával is átvihető.

A betegség első jelei körülbelül 7-14 nappal a vírus szervezetbe jutása után jelentkeznek. A betegség jellemzően kétlépcsős lefolyású. Az első szakaszban a nem specifikus, influenzaszerű tünetek néhány napig tartanak.


Ezt követi egy tünetmentes időszak, de a vírus továbbra is szaporodik a szervezetben. A második szakaszt súlyos fejfájás, hányinger és szédülés kíséri. Ez a szakasz a fertőzött betegeknek csak 20-30%-át érinti. A vírus legsúlyosabb következményei akkor jelentkeznek, amikor a központi idegrendszerbe hatol.

Hogyan jelentkezik a kullancsfertőzés
A kullancsencephalitis elsősorban a legyengült immunitású, más egyidejűleg fennálló betegségekkel küzdő embereket és az időseket fenyegeti. A betegség lefolyása változó, a súlyosabb esetek hosszabb kezelést és lábadozást igényelnek.

Egyes betegeknél a gyógyulás után is előfordulhat fejfájás, hallásproblémák, sőt részleges bénulás. A betegek 26-46%-ánál jelentkeznek hosszú távú, különösen neurológiai és pszichológiai következmények. A felnőtt betegek halálozási aránya kevesebb, mint 2 %.

Gyermekeknél a kullancsencephalitis tünetei gyakran homályosak és nem specifikusak. A legtöbb gyermeket a betegség első szakaszában láz, fáradtság, fejfájás és egyéb tünetek miatt vizsgálja meg az orvos, de a betegséget gyakran nem ismerik fel. A kullancsencephalitis kezelése magában foglalja a szigorú ágynyugalmat, a megfelelő víz- és elektrolitegyensúlyt, valamint a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerek beadását.

A kullancsencephalitis megelőzésének fontos formája a védőoltás. A védőoltás már 1 éves korban beadható, és különösen ajánlott az endémiás területeken élőknek és a magas kockázatú területekre utazóknak.

Európában Szlovákiában a legmagasabb a betegség előfordulási gyakorisága, és minden évben Szlovákiában jelentik a legtöbb kullancsencephalitis-járványt, amelyet a pasztőrözetlen tej és tejtermékek fogyasztása okoz.

A higiénikusok figyelmeztetnek a paraziták okozta veszélyes betegségekre. Ez a kullancs által okozott agyvelőgyulladás. Szlovákiában évről évre nő az esetek száma.

A kullancsencephalitishez számos mítosz kapcsolódik. Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok nem hatásosak e vírusos betegség ellen. A betegség nagyobb gyakorisága és lehetséges következményei miatt a kullancsencephalitis komoly probléma, amely nem csak a beteg embereket érinti.

Forrás: startitup.sk

Címkék: erdő, kullancs, szlovákia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.