2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Augusztus 09. 10:26, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Szlovákia kotrógépek biztosításával segíti Szlovéniát az árvízvédelemben

Szlovákia kotrógépek biztosításával segíti Szlovéniát az árvízvédelemben

Az eszközöket birtokló Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat öt munkatársa lesz a helyszínen.

Szlovákia négy nehéz lánctalpas kotrógép biztosításával segít Szlovéniának a pusztító árvíz felszámolásában. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP), amelynek tulajdonában vannak a berendezések, öt munkatársát a helyszínen vetik be. A TASR-t a szlovák belügyminisztérium (MV) sajtóosztálya tájékoztatta.

"Vízgazdálkodóként figyelmesek és érzékenyek vagyunk a jelenlegi szlovéniai helyzetre. Az uniós kollégáinknak való segítségnyújtás természetes kifejezése szolidaritásunknak és szakmai becsületünknek, hiszen az az elem, amellyel nap mint nap dolgozunk, nem ismeri az államhatárokat, a politikát és a nyelveket" - jegyezte meg Ladislav Glinda, az SVP főigazgatója.

A lánctalpas kotrógépek rendkívül szükségesek Szlovénia számára. Mint a belügyminisztérium emlékeztet, az Európai Központi Megfigyelő és Ellenőrző Központ információi szerint Szlovénia területének kétharmadát közvetlenül érintette az árvíz és annak következményei. Szlovákia tehát a segítségnyújtás mértékét tekintve a legértékesebb partnerek között lesz.

A segítségnyújtással Szlovákia szolidaritást mutat, és épít a Ódor Lajos miniszterelnök által felajánlott segítségre, aki a vészhelyzet idején csatlakozott szlovén kollégájához, Robert Golobhoz. A szlovén fél ezt követően az Európai Polgári Védelmi Mechanizmuson (UCPM) keresztül konkrét technikai felszerelést kért.

A humanitárius segítségnyújtás koordinációját, valamint a túlméretezett gépek szállítását a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának válságkezelési osztálya végzi. A szekció egy képviselője a helyszínen biztosítja a kommunikációt és a koordinációt a helyi hatóságokkal, valamint felelős a rendszeres jelentések küldéséért a munka előrehaladásáról.

"A humanitárius segítségnyújtás ezen formájának nyújtása során tett erőfeszítések célja, hogy a katasztrófa hatásait a lehető legjobban enyhítsük, és segítsük a segélyezési erőfeszítéseket. A nemzetközi partnerek ma már erős és megbízható partnerként tekintenek Szlovákiára, és szükség esetén ugyanúgy készek segítséget nyújtani Szlovákiának bármilyen válsághelyzetben" - hangsúlyozta Michaela Kaňová, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma válságkezelési főosztályának főigazgatója.

A szállítással kapcsolatos intézkedések, beleértve a nagy teherbírású felszerelések Szlovéniába történő áthaladásának különleges engedélyezését, jelenleg megoldásra várnak. A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumával és a Szlovák Köztársaság Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumával együttműködve aktívan kommunikál az Európai Bizottsággal a bevetés helyszínére történő szállítás biztosításának lehetőségeiről. A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma válságkezelési osztályának szemszögéből a többi kormányzati ág bevonásával is foglalkoznak.

Eddig Németország, Franciaország és Horvátország nyújtott segítséget Szlovéniának.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.