2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 26. 20:12, szombat | Kzélet
Forrás: tvnoviny.sk

Szlovákia csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátást

Szlovákia csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátást

Az európai kibocsátáskereskedelmi rendszerben szereplő ipari vállalataink a mai naptól igényelhetik az ún. modernizációs támogatást. Összesen több mint 357 millió euró kerül szétosztásra.

Nem elhanyagolható tény, hogy a károsanyag-kibocsátás volt Szlovákia egyik legnagyobb korrupciós botrányának tárgya.

Az Interblue-ügy 2008-ban született Fico Smer, HZDS és SNS kormánya alatt. Lényegében gyanús és rendkívül hátrányos kibocsátási egységek eladásáról volt szó. "A Smer pártnak semmi köze a kibocsátási kvóták eladásához" - mondta akkor Fico. Szavaira Pavol Frešo, a Szlovák Nemzeti Népköztársaság akkori tagja úgy reagált, hogy Fico volt a felelős azért, hogy megszületett a kibocsátási megállapodás.

A rendőrség ekkor kezdett el nyomozni, de néhány év múlva leállította az ügyet. Új bizonyítékok alapján azonban a NAKA tavaly újranyitotta, és a közelmúltban három személy ellen emelt vádat csalás különösen súlyos bűntettével, legalább 47 millió eurós kárral. Az ügy Počiatek, a SMER-es ex-pénzügyminiszter Trnka akkori főügyészi hivatalában készült titkos felvételéhez is kapcsolódik.

Míg korábban tömegesen lopták el a kibocsátást, a jelenlegi miniszterelnök szerint most 357 milliót kínálnak méltányos korszerűsítésre az európai gazdaságélénkítési tervből. "Ez egy olyan ajánlat, amelyet előttünk egyetlen kormány sem tett meg" - magyarázta Eduard Heger.

Szlovákia rengeteg pénzt kap egy csomagban, most már csak meg kell ragadni és okosan és hatékonyan használni. "Érdeklődés van az ágazat részéről. Itt alapvetően termelő cégekről, feldolgozó cégekről van szó" - mondta Lívia Vašáková, a helyreállítási terv szekció vezérigazgatója. A támogatást január 20-ig lehet igényelni, és minden pénzben részesülőnek legalább 30 százalékkal csökkentenie kell a károsanyag-kibocsátását. „A dekarbonizációval a szlovák ipar nagyon közel kerülhet az európai normákhoz” – tette hozzá Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.