2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2023. Május 10. 09:40, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Szlovákia 250 millió dollárért vásárolhat páncélozott járműveket és más fegyvereket az USA-tól

Szlovákia 250 millió dollárért vásárolhat páncélozott járműveket és más fegyvereket az USA-tól

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta könnyű páncélozott járművek, valamint a kapcsolódó felszerelések és szolgáltatások lehetséges eladását a szlovák kormánynak, amelynek becsült költsége 250 millió dollár.

A beszállító az amerikai Wisconsin államban található Oshkosh vállalat lesz. Erről az Agenparl hírügynökség és más médiumok az amerikai diplomáciai minisztériumot idézve számoltak be.

A szlovák kormány 192 páncélozott jármű, valamint M2A1 gépfegyverek, vegyi anyag detektorok, MK19 40 milliméter kaliberű gránátvetők, valamint számos más fegyver és katonai felszerelés beszerzését kérte.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a jóváhagyott eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit, mivel hozzájárul az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO) szövetséges Szlovákia biztonságának javításához, amely az európai politikai stabilitás és gazdasági fejlődés egyik eleme.

Az eladás emellett javítja Szlovákia képességét a jelenlegi és jövőbeli fenyegetésekkel való szembenézésre, mivel a járművek növelik a szlovák szárazföldi erők mobilitását és fokozzák a szárazföldi csapatok védelmét. A páncélozott járművek beszerzése lehetővé teszi az orosz gyártmányú haditechnikai eszközök fokozatos kivonását - a szovjet korabeli katonai szállítójárművek kiváltását. Az új járművek beszerzése fontos mérföldkövet jelent Szlovákia számára, amely olyan 21. századi, ütőképes hadsereget kíván kiépíteni, amely megfelel az ország nemzetvédelmi igényeinek, és hatékonyan hozzájárul a NATO-műveletekhez. Szlovákiának nem okoz majd nehézséget az ilyen felszerelések beépítése a fegyveres erőibe.

forrás: teraz.sk

Címkék: katonaság, szlováia, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.