2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 22. 09:34, péntek | Sport
Forrás: Teraz.sk

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Sagan szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - küszködött februárban egy hegyikerékpár-versenyen a spanyolországi Chelve-ben.

Peter Sagan szlovák kerékpáros szívműtéten esett át. A háromszoros világbajnok reméli, hogy 15 nap pihenő után visszatérhet az edzésekhez.

Sagannak februárban a spanyolországi Chelve-ben rendezett hegyikerékpár-versenyen szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - adódtak problémái. A célban többször is megmérték a pulzusát, és az meghaladta a 200 ütés/perces értéket. Ennek következtében a harmincnégy éves versenyzőt az olaszországi Ancona egyik kórházába szállították. Egy pulzusmérő szenzort ültettek be a bőre alá, hogy figyelemmel kísérjék az állapotát. Az anconai beavatkozást a klinika igazgatója, Antonio Dello Russo professzor végezte el Corsetti sportkardiológus jelenlétében, akit Sagan profi karrierje kezdete óta ismer.

Sagan a hétvégén egy hegyikerékpár-versenyen vett volna részt a franciaországi Marseille-ben, de úgy döntött, hogy nem indul, mert a felkészülés során kiújultak a szívproblémái. Az orvosi jelentés szerint az érzékelő szupraventrikuláris tachikardiát észlelt. Ezért a szlovák kerékpáros egy második beavatkozáson esett át. Szerdán az anconai egyetemi kórházban Dello Russo professzor transzkatéteres ablációt végzett Corsetti jelenlétében. A Tour de France-on hétszeres zöld trikós versenyző reménykedik a mielőbbi visszatérésben a beavatkozás után.

"Sziasztok, barátaim! Először is nagyon köszönöm mindannyiótoknak a csodálatos támogató üzeneteket, sokat jelentenek nekem. Szeretnék egy rövid tájékoztatást adni az egészségi állapotomról. Egy gyors boxkiállás után, amire a szívemnek szüksége volt, nagyon jól érzem magam, és biztos vagyok benne, hogy 15 nap pihenő után újra kerékpárra ülhetek és újra elkezdhetem az edzéseket" - írta Sagan az Instagramon.

A szlovák versenyző jelenleg a Specialized Factory Racing Team hegyikerékpáros csapatában teker. Célja, hogy kvalifikálja magát a párizsi olimpiára, ehhez azonban elegendő UCI pontot kell gyűjtenie. A 2024-es olimpiára csak az első 19 ország kvalifikálhatja magát, Szlovákia pedig jelenleg a 38. helyen áll. Sagannak május 26-ig van ideje teljesíteni a kvalifikációs kritériumokat. Másik lehetősége a kijutásra, hogy a kvalifikációs folyamat végeztével a fel nem használt helyek újraosztása alapján kapna indulási lehetőséget.

Az idei szezonban eddig két versenyen indult - először a HERO-n Abu Dhabiban, majd februárban a fent említett spanyolországi Chelve-ben. A chelve-i versenyt követte volna a szintén Spanyolországban található Banyolesben megrendezett viadal, de ezt a műtét miatt már ki kellett hagynia Sagannak.

Kérdéses, hogy Sagan el tud-e indulni a hegyikerékpár-világbajnokságon, amelyet április 12-14. között rendeznek meg a brazíliai Mairipore-ban. Úgy tervezte, hogy májusban (május 8-12.) a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körversenyen folytatja a szezont.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Sagan, szívműtét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.