2024. május 28, kedd - Emil, Csanád

Hírek

2024. Március 22. 09:34, péntek | Sport
Forrás: Teraz.sk

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Sagan szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - küszködött februárban egy hegyikerékpár-versenyen a spanyolországi Chelve-ben.

Peter Sagan szlovák kerékpáros szívműtéten esett át. A háromszoros világbajnok reméli, hogy 15 nap pihenő után visszatérhet az edzésekhez.

Sagannak februárban a spanyolországi Chelve-ben rendezett hegyikerékpár-versenyen szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - adódtak problémái. A célban többször is megmérték a pulzusát, és az meghaladta a 200 ütés/perces értéket. Ennek következtében a harmincnégy éves versenyzőt az olaszországi Ancona egyik kórházába szállították. Egy pulzusmérő szenzort ültettek be a bőre alá, hogy figyelemmel kísérjék az állapotát. Az anconai beavatkozást a klinika igazgatója, Antonio Dello Russo professzor végezte el Corsetti sportkardiológus jelenlétében, akit Sagan profi karrierje kezdete óta ismer.

Sagan a hétvégén egy hegyikerékpár-versenyen vett volna részt a franciaországi Marseille-ben, de úgy döntött, hogy nem indul, mert a felkészülés során kiújultak a szívproblémái. Az orvosi jelentés szerint az érzékelő szupraventrikuláris tachikardiát észlelt. Ezért a szlovák kerékpáros egy második beavatkozáson esett át. Szerdán az anconai egyetemi kórházban Dello Russo professzor transzkatéteres ablációt végzett Corsetti jelenlétében. A Tour de France-on hétszeres zöld trikós versenyző reménykedik a mielőbbi visszatérésben a beavatkozás után.

"Sziasztok, barátaim! Először is nagyon köszönöm mindannyiótoknak a csodálatos támogató üzeneteket, sokat jelentenek nekem. Szeretnék egy rövid tájékoztatást adni az egészségi állapotomról. Egy gyors boxkiállás után, amire a szívemnek szüksége volt, nagyon jól érzem magam, és biztos vagyok benne, hogy 15 nap pihenő után újra kerékpárra ülhetek és újra elkezdhetem az edzéseket" - írta Sagan az Instagramon.

A szlovák versenyző jelenleg a Specialized Factory Racing Team hegyikerékpáros csapatában teker. Célja, hogy kvalifikálja magát a párizsi olimpiára, ehhez azonban elegendő UCI pontot kell gyűjtenie. A 2024-es olimpiára csak az első 19 ország kvalifikálhatja magát, Szlovákia pedig jelenleg a 38. helyen áll. Sagannak május 26-ig van ideje teljesíteni a kvalifikációs kritériumokat. Másik lehetősége a kijutásra, hogy a kvalifikációs folyamat végeztével a fel nem használt helyek újraosztása alapján kapna indulási lehetőséget.

Az idei szezonban eddig két versenyen indult - először a HERO-n Abu Dhabiban, majd februárban a fent említett spanyolországi Chelve-ben. A chelve-i versenyt követte volna a szintén Spanyolországban található Banyolesben megrendezett viadal, de ezt a műtét miatt már ki kellett hagynia Sagannak.

Kérdéses, hogy Sagan el tud-e indulni a hegyikerékpár-világbajnokságon, amelyet április 12-14. között rendeznek meg a brazíliai Mairipore-ban. Úgy tervezte, hogy májusban (május 8-12.) a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körversenyen folytatja a szezont.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Sagan, szívműtét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 11:30, hétfő | Sport

F1: Charles Leclerc diadalmaskodott a Monacói Nagydíjon

Leclerc 2022 júliusa óta először nyert, ezzel pályafutása hatodik győzelmét aratta és először tudott nyerni hazai pályán.

2024. Május 27. 10:43, hétfő | Sport

CSEH ARANY: A csehek nyerték az otthon rendezett világbajnokságot

A győztes gólt David Pastrňák szerezte.

2024. Május 23. 20:24, csütörtök | Sport

Hoki-VB: A szlovák válogatott 3:6-ra kikapott Kanadától a negyeddöntőben

A szlovákok a Svédország - Finnország mérkőzés eredményétől függően a hetedik vagy nyolcadik helyet foglalják majd el a bajnokságon.

2024. Május 22. 20:40, szerda | Sport

Hoki-VB: A szlovákok szerdán Prágában edzettek, telt házas támogatására számítanak a negyeddöntőben

A védő Šimon Nemec arra számít, hogy Kanada hasonló stílusban fog hokizni, mint az USA, amelyet a szlovákok 5-4-re vertek hosszabbításban az alapszakaszban.