2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Május 14. 12:24, péntek | Interjú
Forrás: Marton Máté

Szerintem akkor sem szabad „kiengedni” és hátradőlni, amikor valakinek már igazán kiépült a vendégköre

Szerintem akkor sem szabad „kiengedni” és hátradőlni, amikor valakinek már igazán kiépült a vendégköre

Marton Máté interjúja Ozsvald Ákossal, a Tilos Sörbár tulajdonosával.

A nyár és vele együtt a (remélhetőleg) egyre nagyobb szabadság felé közeledve gyakrabban jön meg az ember hangulata ahhoz, hogy jó társaságban, kellemes környezetben elfogyasszon ezt-azt, de az esetek nagyobb részében inkább valami folyékonyra esik a választás. Környékünkön szerencsére nem kell attól tartani, hogy ne találnánk igényeinknek megfelelő helyet, hiszen szerdahely aztán igazán elmondhatja magáról, hogy kávézók, sörözők és egyéb vendéglátóhelyek központjává növekedett. Az ikonikussá vált vendéglők táborát erősíti az Ozsvald Ákos által alapított Tilos Sörbár is, ami a városközpont mostanra elengedhetetlen tartozéka lett. A hely történetéről, illetve arról, miként élték meg az utóbbi egy évet az alapítóval beszélgettem.

Mire utal a söröző neve?
Ez mindössze egyetlen dologgal kapcsolatos, mégpedig Székelyföldre, egész pontosan Csíkszeredára kell utaznunk a válaszért. Ott volt egy Tilos nevű szórakozóhely, amit nagyjából 2017 tájékán, sajnálatos módon becsuktak, amikor pedig jött az öltet, hogy nyissunk egy részben székelyföldi arculatú helyet, akkor mindjárt eszünkbe jutott, hogy vigyük tovább a nevet, hiszen imádtuk.

Melyik évben nyitottatok meg?
2018 októberében, egy hosszabb készülődés után sikerült a nyitás, azóta működünk.

Meddig tartott visszajáró vendégeket "szerezni"?
Ez a folyamat a mai napig zajlik. Azt tapasztalon, hogy az itteni konkurencia mellett minden egyes nap „meg kell küzdeni” a visszajáró vendégekért, egyetlen napon sem lehet hátradőlni. Főleg én hívom ezt küzdelemnek, nyilván nem az, mert hát ezt választottuk és tiszta szívvel csináljuk, dolgozunk nap, mint nap, meg egyébként is, szerintem akkor sem szabad „kiengedni” és hátradőlni, amikor valakinek már igazán kiépült a vendégköre. Szerencsére van már jó pár visszatérő arcunk, de a mai napig azon kell dolgoznunk, hogy minél többen legyenek.

Mi teszi számodra különlegessé a sörözőt?
Leginkább azt tudnám erre mondani, hogy a családias, baráti légkör, ami kialakult nálunk. Egyedivé teszik unokatestvérem párjának falfestményei, aki képzőművész, ezeket pedig kombináltuk mindenféle kinyomtatott képekkel. Igyekeztünk, hogy a dizájn egyszerű, de modern legyen, leginkább pedig legyen egy családias hangulata a sörözőnek, szerintem ez sikerült is.

Milyen alternatív megoldással próbálkoztatok a korlátozások idején?
Visszaugornék 2020 márciusára, amikor az első hullámmal együtt jöttek az első korlátozások. Ekkor úgy gondoltam, hogy valóban két-három hónap és vége lesz az egésznek, minden folytatódhat majd úgy, ahogy előtte is volt. Ennyi időt, úgy, hogy kikapcsoljuk a villanyt, kihúzzuk a hűtőket, megegyezünk a helyiség tulajdonosával és az itt dolgozókkal, mindenféle gond nélkül ki tudtunk volna bírni. Éppen ezért úgy is gondoltuk, hogy két hónap múlva majd leporolhatjuk a polcokat, kitakarítunk és kinyitunk, mostanra azonban látszik, hogy ez sajnos nem egészen így történt. Elég gyorsan rájöttük viszont, hogy nem bírjuk az otthonülést és egy-két hét múlva meg is egyeztünk a beszállítónkkal, hogy próbáljuk meg a sörök házhozszállítását. Ez egy náluk alkalmazott speciális technológiával zajlott, légmentesen, sörgázzal töltöttük üvegekbe a sört, ami öt napig garantáltam friss és finom maradt. A visszajelzések magukért beszéltek, a pohárba töltött sör olyan volt, mint amit frissen csapoltak, emellett pedig mindig rendelkezésére álltunk az érdeklődőknek és kínálatunkból bármit kérésre kiszállítottuk. Az első hullám utáni nyitás pedig nagyon jól sikerült, többek között a kínálatbővítésnek köszönhetően.

Felmerült bármikor a végleges zárás gondolata?
Szerencsére ehhez soha nem érkeztünk el. Igyekeztünk előre tekinteni és úgy néz ki, meg is lett az eredménye.

Mekkora volt az érdeklődés a terasznyitás első napjain?
A munkánk gyümölcse szerencsésen beérett. Sokan már a nyitás előtt foglaltak, hogy biztosan jusson nekik hely, a teraszunkat épp ezért maximálisan ki is kellett használni, persze a korlátozások betartása mellett. Reméljük az időjárás is nekünk kedvez majd, de ahogy tudjuk, fedjük és fűtjük a teraszt és várjuk a vendégeket.

Mit vártok a szabad, nyári időszaktól?
Ugyanarra tudok számítani, ami az első lezárások után is volt, hiszen akkor is épp előttünk állt a nyár, az pedig számunkra talán a legfontosabb időszak. Éppen ezért nagy érdeklődésre számítok most is, „dübörögni fog a terasz”, elvileg lesz foci EB, szóval, ha az időjárás is kedvez, akkor minden rendben lesz és talán még a normális kerékvágásba is visszakerülünk.

Címkék: interjú, Marton Máté

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.