2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Július 14. 23:40, szerda | Életmód
Forrás: BG / Nyitókép: Tolvaj Norbert

Szerinted a párok hány százaléka kezdte barátként?

Szerinted a párok hány százaléka kezdte barátként?

Egy kanadai tanulmány szerint nem is kevés. Állítólag a szerelmespárok kétharmada először baráti kapcsolatot ápolt, ebből alakult ki később a „valami több”.

A felmérés arra is választ ad, hogy átlagosan hány hónapnyi barátság telik el, mielőtt valakik komolyabb érzelmeket kezdenek el táplálni egymás iránt. A válasz 22. Legalábbis a kanadai tudósok szerint. A hollywoodi filmek általában két idegen azonnali szerelembe eséséről mesélnek és az eddigi kutatások is ezt a jelenséget vizsgálták inkább. A barátságokból kialakult szerelmek kérdése így a háttérbe szorult. Egészen mostanáig.

Danu Anthony Stinson és csapata egy 1900 egyetemistából és fiatal felnőttből álló mintát használt kutatásukhoz, akiket arról kérdeztek, álltak-e baráti kapcsolatban jelenlegi partnerükkel a párkapcsolatot megelőzően.

A legtöbben – a megkérdezettek 68 százaléka – barátként kezdték a kapcsolatot, ennél az összegzésnél a kutatók nem vették figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, a kor, a képzettségi szint és az etnikai csoport. A huszonévesek körében és az LMBTQ közösséghez tartozó embereknél a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya viszont már jóval magasabb, 85 százalék.

„Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni,” mondta Stinson. A résztvevők egy része a szakértő szerint a kézen fogva sétálást, a családtagoknak bemutatást, a közös utazást, a tábortűz melletti összebújást, sőt, akár a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A felmérés során nagyjából 300 egyetemistától a barátság hosszára is rákérdeztek. A romantikát megelőző baráti időszak átlagosan 22 hónapot vett igénybe az alanyoknál, és a megkérdezettek 50% vallotta azt, hogy ez a módszer a lehető legjobb útja egy működő párkapcsolat elindításának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.