2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Február 27. 23:06, vasárnap | Kzélet
Forrás: MA7.sk / TASR

Számos törvényt módosított a parlament az ukrajnai helyzet miatt

Számos törvényt módosított a parlament az ukrajnai helyzet miatt

A péntek éjszakába nyúló ülésen a parlament elfogadta a kormány által javasolt törvénymódosításokat.

A csomag többek között tartalmazza a rendkívüli helyzet bevezetésének lehetőségét, valamint előrelépés történt a dezinformációs weboldalak felkutatásának és blokkolásának kérdésében is. A törvénycsomagot péntek éjjel gyorsított eljárásban fogadták el, a jelenlévő 121 képviselő közül 82 szavazott igennel - kizárólag a kormánypártok politikusai.

“A törvénymódosítási csomag a civil védelemről szóló törvényben, a menekültügyi törvényben és a kiber-biztonsági jogszabályban eszközöl változásokat. Komoly vitát azonban csak ez utóbbi jogszabály azon kiegészítése váltott ki, amely egyebek mellett azt is lehetővé teszi az NBÚ számára, hogy saját megfontolásból vagy más indítványozó javaslata alapján, elrendelje olyan internetes oldalak elérhetetlenné tételét, amelyeket saját hatáskörében dezinformációt terjesztőnek minősít,” írja a MA7.sk cikke.

A portálon megjelent írásban szó esik arról is, hogy a most elfogadott törvénymódosító javaslat csak ideiglenesen, június végéig marad érvényben. A törvény bírálói szerint a változtatás egyet jelent a cenzúrával, ezt pedig tiltja az Alkotmány. A csomag emellett tartalmaz egy módosító javaslatot, amelynek köszönhetően jelentősen lerövidül az ideiglenes menekültstátusz odaítélésének ideje, valamint rendkívüli helyzet esetén lehetőség nyílik egy általános gazdasági mobilizációra. A törvénymódosítási csomagot szombaton reggel már alá is írta Zuzana Čaputová szlovák államfő, így az azonnal hatályba is lépett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.