2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 05. 19:01, szerda | Tech
Forrás: TECHRADAR

Svájc kvantumszámítógép-nagyhatalom akar lenni

Svájc kvantumszámítógép-nagyhatalom akar lenni

Az alpesi ország eddig is élen járt a területen, de most következő fokozatba kapcsolnak és erősíteni szeretnék pozíciójukat a kvantumszámítógép-piacon.

Az ETH Zürich és a Paul Scherrer Intézet (PSI) közös központot hoz létre a kvantumszámítógépek fejlesztésére. A centrumban 30 kutató fog dolgozni és a projektet az ETH Zürich 32 millió svájci frankkal támogatja.

Az ETH Zürich jelenleg olyan kvantumszámítógépeket alkalmaz, amelyekben 17 qubit dolgozik. Ahhoz azonban, hogy a kvantumszámítógépekben rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen majd használni, olyan modellekre lesz szükség, amelyekben több ezer vagy több százezer qubit lesz. A következő lépést a több száz qubitet tartalmazó kvantumszámítógépek megalkotása jelenti. A központ különlegessége az lesz, hogy a szakemberek egyszerre kutatják majd az ionokon és a szupravezetőkön alapuló modelleket.

A kvantumkutatásban az ETH Zürich globális viszonylatban is a legjobb egyetemek közé tartozik. A kifejlesztett kvantumszámítógépeket különböző területeken fogják alkalmazni, legyen szó az elektronikáról, a nanogyártásról, az új anyagokról vagy az eljárások skálázhatóságáról. Ahhoz, hogy a modelleket minden területen használni lehessen, szükség lesz nem csupán fizikusokra és mérnökökre, hanem a megfelelő algoritmusokat és programokat elkészítő informatikusokra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.