2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. November 16. 08:25, csütörtök | Világ
Forrás: Teraz.sk

Sunak: Nem engedem, hogy a bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat

Sunak: Nem engedem, hogy a bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat

A brit legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, hogy a brit kormánynak az a terve, hogy egyes menedékkérőket Ruandába küldjön, törvénytelen, illetve, hogy az országban rossz bánásmód vár rájuk.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy nem engedi, hogy egy nemzetközi bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat. Sunak a brit legfelsőbb bíróság döntése ellenére is ki akar toloncolni néhány menedékkérőt az országból. A TASR az AFP és az AP jelentése alapján számol be erről.

A brit legfelsőbb bíróság szerint a brit kormány terve, miszerint egyes menedékkérőket Ruandába küldene, törvénytelen, és nem megfelelő bánásmódban részesülnének az érintettek a célországban.

Sunak elmondta, hogy kormánya a bíróság ítélete ellenére is folytatja a tervet, és 2024 tavaszán küldi az első kitoloncolási járatokat Nagy-Britanniából Ruandába. Elmondta, hogy a kormány már dolgozik egy új szerződésen az afrikai országgal, és a miniszterelnök törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ismét biztonságos országgá nyilvánítsák.

A továbbiakban elmondta, hogy "nem fogja megengedni, hogy egy nemzetközi bíróság megakadályozza ezeket a járatokat". Valójában Nagy-Britannia 2022-ben már megkísérelt egy kitoloncolási járatot Ruandába, de azt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megakadályozta.

Az Egyesült Királyság és Ruanda 2022 áprilisában megállapodott, hogy a Nagy-Britanniába illegálisan érkező migránsok egy részét Ruandába küldik menedékkérelmük elbírálása céljából. A sikeres menedékkérők azonban Ruandában maradnának, és nem térnének vissza Nagy-Britanniába.

Forrás: teraz.sk

Címkék: deportálás, Sunak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.