2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Január 12. 15:24, kedd | Kzélet
Forrás: TASR

Sulík visszavág: az antigén tesztekért a miniszterelnök és az egészségügyi tárca felel

Sulík visszavág: az antigén tesztekért a miniszterelnök és az egészségügyi tárca felel

A RapiGen antigén tesztek vásárlásáért az Egészségügyi Minisztérium és Igor Matovič miniszterelnök felel, aki személyesen koordinálta azt. Ezt állítja a gazdaságügyi miniszter, Richard Sulík.

Ezzel együtt örül, hogy a tesztek felvásárlását átvizsgálja a főügyészség. A kormányelnök hétfőn újfent kritikával illette a gazdaságügyi tárca lépéseit az antigén tesztek beszerzésével kapcsolatban. 2020 októberében olyan bizottság döntött a tesztek felvásárlásáról, melynek nagy részét az Egészségügyi Minisztérium és az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) képviselői alkották, konkrétan öten a kilencből. Minden képviselő írásban adta beleegyezését a RapiGen felvásárlásához, tudatta a Gazdaságügyi Minisztérium szóvivője, Katarína Matejková. A rossz minőségű tesztekért a rosszul kiírt pályázat felelhet, melyet az Egészségügyi Minisztérium dolgozott ki. Matejková azt állítja, Sulík ezúttal ezért nem engedett a szigorúbb feltételek kidolgozásából, beleértve a verifikálást is. A helyes kiírást az egészségügyi tárcának 17 napba és 5 próbálkozásba került kidolgoznia.

„Amiatt kellett az Egészségügyi Minisztériumnak kidolgoznia a kiírást, mert ez a feltétel szerepel közvetlenül a kormányrendeletben. Csak Richard Sulík erőfeszítései gátolták meg, hogy az eset megismétlődjön, melyeket a pontosabb kiírás érdekében tett“ – mondta Matejková. A minisztérium egyúttal hangsúlyozta, hogy a tesztek vásárlási folyamatának végigkövetésére felkérték a Transparency International és a Zastavme korupciu civil szervezeteket. Ők nem találtak kifogásolni valót az eljárásban. „Mindenki tehát döntse el magában, ki és milyen mértékben felel a jelenlegi helyzetért Szlovákiában“ – jelentette ki Sulík.

Címkék: Igor Matovič, sulík

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.