2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Június 28. 20:00, kedd | Kzélet
Forrás: TASR • ma7.sk

Sulík: 76%-kal drágul a gáz a következő négy évben

Sulík: 76%-kal drágul a gáz a következő négy évben

Az SPP által biztosított lakossági gáz árának várható növekedéséről a gazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatója keretén belül tett említést.

Elmondása szerint a legdrasztikusabb árnövekedésre a jövő év során számíthatunk, ekkor állítólag 34%-os is lehet a drágulás. Az ajánlat azokra a lakossági fogyasztókra vonatkozik, akik négyéves szerződést kötnek az SPP-vel. A jelenlegi, 43 eurós megawattóránkénti (MWh) ár 2026-ra 76 euróra emelkedik.

Jövőre 57 euró lesz egy megawattóra gáz ára. „Utána 65 euró, 2025-ben 72 euró, 2026-ra pedig 76 euróra emelkedik,” mondta a tárcavezető. Közben az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az aktuális világpiaci árak alapján magasabb árakat fog megszabni, de ez nem érinti azokat a fogyasztókat, akik szerződést kötnek az SPP-vel. Sulík szerint a többi szlovákiai szolgáltató, a ZSE, a VSE és az Innogy is hasonló árakat fog kínálni.

“A gazdasági miniszter azt is elmondta, a világpiaci árak magasabbak, ennek következtében az SPP két évig veszteséges lesz, a harmadik évben már lesz nyeresége, a negyedikben pedig be kellene hoznia az előző évek veszteségeit. Hogy az SPP áthidalja azt az árkülönbséget, amiért most a jövő év első negyedére kínálnak földgázt a piacokon, 2026-ig a csehországi Dolní Bojanovice-i gáztárolóból kölcsönöz gázt, amely a tartalékot képezi a szabályozott áron gázhoz jutó fogyasztók számára,” írja a ma7.sk a TASR cikkére hivatkozva.

Sulík igyekezett közben mindenkit megnyugtatni: ez nem jelent semmiféle veszélyt a gázellátás biztosítására. A tárcavezető továbbá közölte, egy törvénymódosítás is előkészületben van, mivel most a fogyasztó még felmondhatja az élő, SPP-vel kötött szerződését. Ezt követően azok, akik szerződést kötnek a gázművekkel, a következő négy évben fix árat fizetnek majd, függetlenül attól, csökken vagy növekedik-e a gáz világpiaci ára.

Lehetőség van egyéves szerződést is kötni az SPP-vel, ebben az esetben a gázár 42 százalékkal, plusz mindig az infláció mértékével drágul. Az infláció idén Sulík szerint várhatóan 12 százalékos lesz.

ma7 | TASR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.