2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Február 13. 13:15, hétfő | Világ
Forrás: euronews.com

Spanyolország olyan vonatokat vásárolt, amelyek nem férnek át az alagutakon

Spanyolország olyan vonatokat vásárolt, amelyek nem férnek át az alagutakon

Spanyolország 258 millió eurót költ olyan vonatokra, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy áthaladjanak az ország vasúti hálózatának alagútjain.

Mióta a múlt hónap végén az El Comercio helyi újság felfedte a baklövést, két közlekedési vezetőt is elbocsátottak. A 31 elővárosi vonatot 2020-ban rendelte meg a Renfe. Arra készültek, hogy leváltsák az elöregedő flottát Asztúria és Kantábria rosszul összekapcsolt északi autonóm régióiban. – írja az euronews.com

Az eredetileg 2024-re elkészülő frissítés most valószínűleg legalább 2026-ig tolódik majd. Az is kiderült, hogy a gyártó, a baszk székhelyű CAF még 2021 márciusában jelezte a hibát. Miguel Ángel Revilla elnök „kimondhatatlan tévedésnek” nevezte ezt, hozzátéve, hogy „a fejeknek hullania kell” – írja az El Diario Montañés spanyol regionális lap.

Ki a hibás a rossz méretű vonatok rendeléséért?

A kudarcban különböző felek vettek részt, köztük a spanyol nemzeti vasúttársaság, a Renfe, a vasúti infrastruktúra-kezelő Adif, a szállítmányozást gyártó CAF és az Állami Vasúti Biztonsági Ügynökség (AESF). Miután a Renfe megadta a gyártási szerződést a CAF-nak, azt állítja, hogy az Adif infrastrukturális specifikációi alapján végzett méréseket. A CAF később figyelmeztetett, hogy a specifikációk nem biztos, hogy pontosak. A régió 19. században épült vasúthálózata hegyvidéki tájat szel át. Különböző alagútméretekkel rendelkezik, amelyek nem felelnek meg a szabványos modern méreteknek. Eddig két magas rangú tisztviselőt bocsátottak el: a Renfe vezetőjét és az Adif ellenőrzési és pályatechnológiai vezetőjét. – olvasható az euronews.com oldalán.

Raquel Sanchez spanyol közlekedési miniszter azt mondta, hogy csak nemrég hívták fel a figyelmét a problémára. Belső ellenőrzést indított annak kiderítésére, hogy ki tudott a témáról, és miért nem vetették fel korábban. Xavier Flores, Spanyolország infrastruktúráért felelős főtitkára elismerte, hogy már hónapokkal ezelőtt tudomást szerzett a problémáról.

Mi lesz a túlméretezett vonatokkal?

Mivel a szerelvények még tervezési fázisban voltak, legyártásuk még nem történt meg. Ez ugyan minimálisra csökkenti a hiba költségeit, de az időigényes folyamatot meg kell ismételni, ami késlelteti a vonatok építését. Mostantól a hálózaton már közlekedő vonat méreteinek felhasználásával gyártják majd, összehasonlítás céljából, hogy biztosan átférjenek a különböző alagutakban. Az Adif ennek megfelelően frissíti infrastrukturális adatait is, hogy a blama ne fordulhasson elő újra. – adta hírül az euronews.com.

Franciaország 2014-ben követett el hasonló hibát

Nem először történik ilyen kudarc. 2014-ben az SNCF francia vonatüzemeltető 2000 regionális vonatot rendelt, amelyek túl szélesek voltak a hálózat peronjaihoz. A hibát ismét a pályahálózat-működtetőtől származó adatok okozták, amelyek nem vették figyelembe a régebbi struktúrákat. Ebben az esetben a vonatok már elkészültek, és a peronokat is nagy költséggel kellett újjáépíteni.

forrás: euronews.com
fénykép forrása: pexels.com / SenuScape

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.