2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. November 01. 17:13, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Samorin.sk / Somorja Város Önkormányzata

Somorja: mutatjuk, melyik lakossági projekteket támogatja idén az önkormányzat

Somorja: mutatjuk, melyik lakossági projekteket támogatja idén az önkormányzat

Somorján idén hirdették meg először az ún. participatív költségvetés projektet, amelynek lényege, hogy az önkormányzat 15.000 euróval járul hozzá a lakossági ötletek megvalósításához.

A projektek leadásának határideje július 31. volt, a dátumig összesen 18 ötlet érkezett a hivatalba, amelyeknek összköltségvetése elérte a 39.520 eurót. A projektekre SMS-ben lehetett szavazni október 11. és 24-e között, az önkormányzat pedig a voksok alapján ezeket az ötleteket támogatja.

Szabadtéri biológia-tanterem a Bél Mátyás Alapiskola udvarán

Fedett szabadtéri tantermet alakítana ki a Bél Mátyás Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola udvarán az iskola tantestülete és a szülői tanács. Nem csak a biológiaórákat tarthatnák a friss levegőn, hanem a többi órát, és az iskolai klub foglalkozásait is. Csak egy kevés kell hozzá, és ez az álom valósággá válhat. Idén gyógynövénykertet alakítottunk ki az iskola udvarán, ennek jó kiegészítője lenne a szabadtéri tanterem, amely kellemes tanuló- és pihenőhely lenne iskolánk tanulóinak.
Igénylő: A Bél Mátyás Alapiskola
Igényelt összeg: 2 400 €
Szavazatok száma: 803

Kültéri tanterem a Corvin Mátyás Alapiskolában
A Corvin Mátyás Alapiskola számos környezetvédelmi projektbe kapcsolódik be. Legutóbb a Mosonherb projektben vett részt, magaságyásokat, gyógynövénykertet alakítottak ki, ezeket a gyerekek gondozzák. Folytatnák ezt a munkát, és szabadtéri tantermet építenének az ágyások mellé. Az iskolakert közepén található tanterem természetes módon ösztönözhetne a kísérletezésre, a felfedezésre, ugyanakkor egészséges környezetet teremtene a tanuláshoz. A szabadban tanulás a világjárvány idején is ideális megoldás lenne.
Igénylő: a Corvin Mátyás Alapiskola szülői szövetsége
Igényelt támogatás: 3 000 €
Szavazatok száma: 712

Magaságyások építése a tejfalusi óvoda udvarán
A projekt fő célja magaságyások építése a tejfalusi óvoda udvarán. A kertészkedés által számos hasznos dolgot tanulhatnak meg a gyerekek, és ha eddig nem szívesen ették, ha maguk termesztik, talán megszeretik a zöldségeket. A kertészkedés nagyszerű módja annak, hogy megtanítsuk a kicsiket a természet tiszteletére és óvására. A kertápolás hosszú távú elkötelezettségre is tanítja gyerekeinket, hiszen mindenki tudja, hogy a kertet rendszeresen gondozni kell. A projekt eredményei a gyerekeket, a tejfalusi lakosok fogják szolgálni.
Igénylő: Juraj Nagy
Igényelt összeg: 1 330 €
Szavazatok száma: 379

A 30 éves nyárfák megmentése

A projekt célja a Csölösztő közelében lévő csatornánál álló 30 éves nyárfák megmentése a hódok pusztításától. Tavaly az itt álló fák közel fele kidőlt, pedig ezeknek komoly ökológiai és társadalmi jelentőségük is van, mivel elválasztják a szántóföldeket a csatornától és a töltéstől, védenek a széltől és a perzselő naptól. Hozzájárulnak a biológiai diverzitáshoz, hasznosak a mezőgazdaság számára, ugyanakkor szépek és mutatósak. A projekt célja védőháló és munkaeszközök vásárlása, fiatal fák telepítése.
Igénylő: Juraj Nagy
Igényelt támogatás: 2 000 €
Szavazatok száma: 304

A Vadász utcai óvoda játszóterének felújítása

A projekt célja a Vadász utcai óvoda játszóterének felújítása és bővítése. A játszótérnek pótolhatatlan szerepe van a gyerekek nevelésében. A gyerekek játékosan tanulnak önállóságot. Az óvoda melletti játszótér bővítésre szorul. Egy új mászókának nagy hasznát venné az óvoda a gyerekek mozgásának fejlesztése során. Az aktív testmozgással megelőzhető a gyerekkori túlsúly és a kóros elhízás, egyúttal olyan teret alakíthatunk ki a játszótér felújításával, ahol együtt tölthetik az időt a gyerekek és a szülők.
Igénylő: önkéntesek és szülők
Igényelt összeg: 2 000 €
Szavazatok száma: 292

A lakótelepek zöldebbé tétele

A projekt fő célja Somorja belső lakótelepeinek megszépítése a környezetkímélő alapelvek és a zöldövezetek kialakításának és védelmének figyelembevételével. Ez magában foglalja az environmentális tényezők javítását a zöldövezetek kialakításának lehetőségével, valamint a levegőszennyezés és a zaj csökkentését. A tervezet célja biztosítani az újonnan kiültetett növények ökológiailag optimális térbeli elrendezését a terület eredetei funkciójának szem előtt tartásával, illetve a kiültetett fafajok faj- és korbeli struktúrájának javítása.
Igénylő: Botló Viktória
Igényelt összeg: 2 500 €
Szavazatok száma: 287

Könyvkuckók létrehozása a városban

A könyvkuckó átlátszó ajtajú szekrényke, általában szabadtéren helyezik el, ezért vízállónak kell lennie. Ide lehet tenni a feleslegessé vált, de jó állapotú, tiszta könyveket, amelyek mások számára még értékesek lehetnek. Nagyon sok könyv menekül meg ezáltal a hulladékgyűjtőből, miközben olyan emberek is könyvhöz juthatnak, akik nem tudnak pénzt költeni erre. A Duna utcai játszótérre, a városmajori játszótérre, a városi parkba, a hírességek emlékparkjába vagy a Pomlé parkba kerülnének a könyvkuckók. Önkéntes munkában hetente ellenőrizném és ha szükséges, feltölteném a kuckókat.
Igénylő: Méry Lilla
Igényelt összeg: 1 500 €
Szavazatok száma: 269

Villanyáram bevezetése a sámoti Szt. Margit templomba

A sámoti román kori Szent Margit templom Somorja jelentős történelmi épülete. 2012-ben, romos állapotban került a somorjai plébánia tulajdonába. 2016-tól folyik a szakrális épület felújítása. 2019-ben megállapították a szakemberek, hogy a falakon középkori freskók vannak. A munka folytatásához szükség van villanyáram bevezetésére. A jövőben ez a külső és belső tér megvilágítását szolgálná, és kiállításokat, koncerteket is lehetne rendezni a templomban.
Igénylő: Somorjai Plébánia, Római Katolikus Egyház
Igényelt összeg: 3 000 €
Szavazatok száma: 235

A felsorolt projektek megvalósítására 2022 folyamán kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.