2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 15. 15:25, hétfő | Interjú
Forrás: somorja.sk

Somorja: Multifunkciós ifjúsági park épül a városban

Somorja: Multifunkciós ifjúsági park épül a városban

A somorjai városi weboldalon megjelent interjúból kiderül, milyen jellegű parkot készül építeni a város, milyen sportokat lehet űzni majd ott és mennyibe kerül. A portál Orosz Csaba polgármestert kérdezte a projektről.

Somorja városa fontosnak tartja az ifjúság szabadidős- és sporttevékenységének támogatását, ezért 325 ezer eurót fektet a park létrehozásába. A projekt nem új gondolat, Orosz Csaba már korábban, polgármestersége előtt felvetette a park ötletét, akkor éppen ő vezette az ifjúsági- és sportbizottságot. Az interjút teljes egészében, eredeti formájában közöljük.

Mi az előzménye annak, hogy a városvezetés célul tűzte ki az ifjúsági park létrehozását?

Az az igény, amely mindig is megvolt a somorjaiakban, hogy szabadidejükben sportolhassanak. Az önkormányzat a lehetőségekhez képest minidig igyekezett maximális mértékben támogatni a városunk területén működő sportklubokat; egyrészt ennek is köszönhető, hogy sportolóink a legrangosabb nemzetközi versenyeken is helytállnak. De éppilyen fontos számunkra a szabadidős sport támogatása is. Ez egy hosszú távú folyamat, amelynek egyes mozzanatai jól követhetők. Az utóbbi években megépült három kültéri fitneszpark, újraaszfaltoztuk a Duna utcai és a Gazdasori sportpályát, utóbbin kosárlabda-palánkot is felszereltünk, a Corvin Mátyás Alapiskola területén pedig átadtunk egy multifunkciós műfüves pályát. Útjára indítottunk egy újabb projektet, amely ugyanitt tartán borítású atlétikai pálya megépítését célozza.

A döntés meghozatala során közrejátszott az is, hogy a fiatalok egy része az utcát használja sportpályaként? Gondolok itt például a skate-esekre.

Mindenképp. Annak idején jobb híján a Pomléban állítottuk fel azt a skate-pályát, amelyhez a gimnázium pályázat útján jutott hozzá, s amelynek fenntartásába, javítgatásába az évek során nem kis összeget öltünk. Részint hiába, mivel vandálok többször is megrongálták. A skate-s közösség több alkalommal is megkereste a városvezetést azzal, hogy helyezzük át a pályát. Mivel nem sikerült megfelelő helyet találnunk, minden maradt a régiben. Megoldást az új ifjúsági park kínál.

Mi minden kap helyt a létesítményben?

A 6260 négyzetméternyi területen lesz skate-pálya, streetball-pálya, valamint asztalokat is felszerelünk, amelyeken például pingpongot, csocsót és teqballt is lehet játszani. A terv ezenkívül számol a járdák felújításával, a közvilágítás kiépítésével, illemhely kialakításával, a családok számára pikniksarokkal, s közvetlenül a terület mellett halad majd el a bicikliút is. Úgy vélem, egy minden szempontot kielégítő, korszerű, ugyanakkor a környezetbe illeszkedő létesítménnyel gyarapszik a városunk.

Zöldterületről van szó; sor kerül jelentősebb beavatkozásra?

A terv számol néhány fa kivágásával, ám ide kívánkozik, hogy ezek nagy részét pótültetés során, ad-hoc ültették ide. Ezeket természetesen más helyszíneken pótoljuk, ugyanakkor az építmények és a növényzet együttesen adja majd a szabadidőpark kulisszáját. Az elkészült dendrológiai tanulmány mutatott rá egyébként, hogy valójában milyen állapotban is van a terület növényzete. A revitalizálás mindenképp elengedhetetlen volt, s ez érvényes a területet keresztülszelő járdák állapotára is. A hanghatás-tanulmány elvégzésére ez év tavaszán kerülhet sor, ha azt a körülmények engedik; a megbízott cseh cég a koronavírus-járvány miatt eddig nem tudta elvégezni a munkát. A pályákat egyébként zajszint szerint osztottuk el a parkban, hogy így is minimalizáljuk a környékbeli épületekre gyakorolt hatást.

Mikorra várható a megvalósítás?

Egy előre lefektetett koncepciót követünk. 2020 a tervezés éve volt, az idei első félévben az engedélyeztetés következik, majd, ha minden jól megy, a második félévben elkezdődhet a munka. A befejezést 2022-re tervezzük.

samorin.sk / infocsallóköz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.