2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. November 05. 15:14, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: somorja.sk

Somorja: kincskeresés nem csak sulisoknak

Somorja: kincskeresés nem csak sulisoknak

Nemrég számoltunk be arról, hogy sikeresen lezárult a Mosonherb-projekt, utolsó felvonásként az önkormányzat ún. Kincskereső munkafüzeteket osztott szét a diákok között.

A hírről a somorja.sk városi portál adott tájékoztatást. A szóban forgó munkafüzet olyan témákat vonultat fel, amelyekről eddig kevés szó esett. A kiadványról K. Szomolai Valéria társszerző elmondta: Somorjáról már vagy féltucatnyi kiadvány megjelent, de ebben az újban, a kincskereső munkafüzetben az a különleges, hogy eddig nem látott szemszögből mutatja meg a várost, Somorja természeti, kulturális örökségét, azt, ami fennmaradt, de azt is, ami nem. „A munkafüzet elénk tarja a város elfelejtett, lebontott vagy átépített örökségét, feltárva egy-egy megmaradt épület mára feledésbe merült múltját. Megtudhatjuk, hogyan éltek a régi somorjaiak és milyen mesterségekről volt híres régen a város,” idézi a szerzőt a somorja.sk.

A könyvből választ kapunk olyan kérdésekre is, hogy egykor vajon, hogy nézett ki a városközpont, miért szüntették meg a somorjai vasutat, hogyan zajlott Somorján az ipari forradalom, mi volt egykor a Lidl és a Kaufland helyén, és még sok más egyébre. Az eddigi városi kiadványokban ezekről a témákról nem esett szó, ezért roppant izgalmas könyvecskével van dolgunk. A témák zöme magánszemélyek helytörténeti kutatásain és ismeretein alapul, ráadásul néhány ebben a könyvben jelenik meg először. „Olyan dolgokról szerettünk volna mesélni a gyerekeknek, amelyeket már nincs, aki elmondjon, talán csak a helytörténészek tudnak róluk. Szeretnénk, ha a gyerekek és a Somorjára költözött lakosok is megismernék a város régi arcát. Harminc témát dolgoz fel a kiadvány, és mivel a célcsoportunk főleg az ifjúság, az írások rövidek, és többségükhöz feladatot is igyekeztünk kapcsolni. A kiadvány szeptember végén készült el, szlovák és magyar nyelvű verzióját eljuttattuk az iskolákba. A füzetet elektronikus verziója megtalálható Somorja weboldalán,” árulta el a kiadvány szerkesztője.

A munkafüzetet összeállításában és szerkesztésében Méry Erzsébet, Tuba Lajos, Ján Hevera, Soňa Zakariášová, Horváth Lajos és Mathédesz Lajos vett részt. „Rekordidő alatt készült el a kiadvány, ami elsősorban a szerzők rugalmasságának köszönhető, ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik. Munka közben több ötlet is felmerült, úgyhogy szívesen folytatnánk, amit elkezdtünk,” zárta K. Szomolai Valéria.
somorja.sk

Címkék: kincskeresés, somorja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.