2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. December 18. 17:45, vasárnap | Helyi önkormányzati
Forrás: somorja.sk

Somorja: Kényes kérdésekben döntött a képviselő-testület

Somorja: Kényes kérdésekben döntött a képviselő-testület

A cikk a somorja.sk városi portálon jelent meg. Az írás teljes szövegét változtatás nélkül tesszük közzé.

Forrás: samorin.sk
Már 2022 első felében egyértelművé vált, hogy az önkormányzatok 2023-ban nehéz év elé néznek. A szomszédunkban dúló háború, az Európai Unió tagállamainak erre adott válasza, majd a kialakult gazdasági helyzet, az energiaárak növekedése és az elszabadult szankciós infláció az állam és az önkormányzatok költségvetésére egyaránt kihatással van. Nehéz jó megoldást találni, de mindenképp reagálni kell az előállt helyzetre.

Városunk új, november 24-én beiktatott képviselő-testülete tegnap, december 15-én tartotta első munkaülését. A képviselőknek a plénum során számos olyan kérdésben kellett állást foglalniuk és dönteniük, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a város 2023-ban is működőképes maradjon és megőrizhesse mindazokat az intézményeket, létesítményeket és szolgáltatásokat, amelyeket a lakosság számára fenntart, nyújt. Mindez több önkormányzati rendelet módosítását tette indokolttá.

Ezek sorában a testület elsőként a 13/2022 számú rendelet módosítási javaslatát tárgyalta meg, amely az Ambrózia Idősotthon szolgáltatásainak díjszabását rögzíti. Az idősotthon jelenleg 52, döntő többségében somorjai illetőségű idős személynek nyújt szolgáltatásokat. Fenntartása a város mindenkori vezetése számára prioritást élvez, azzal együtt is, hogy az önkormányzat éves szinten mintegy százezer eurós összeggel járul hozzá a működtetéséhez. Az energia- és az élelmiszer-árak, valamint a szolgáltatások, a tisztítószerek és egyéb árucikkek árának növekedése okán az Ambróziában a havi díj átlagban mintegy 130 euróval emelkedik a jövő év elejétől, természetesen az adott hónap napjainak számától, illetve az ügyfél által igénybe vett szolgáltatásoktól függően.

Emelkedik a helyi fejlesztési illeték nagysága is városunkban – ezt szavazta meg a képviselő-testület a 14/2022 számú önkormányzati rendelet elfogadásával. A jelenlegi 15 helyett januártól 30 eurót fizetnek majd négyzetméterenként azok, akik építkezésbe fognak a város területén. Ez egyelőre nem érint semmilyen nagyobb beruházást, mivel ilyen jelenleg nincs folyamatban Somorján. A törvény egyébként 35 €/m2-ben állapítja meg a helyi fejlesztési illeték maximumát, amelyet az önkormányzat kivethet.

A helyi adók és illetékek terén is változásokkal kell számolnunk 2023-ban, amit a 15/2022 számú rendelet elfogadása von magával. A városvezetés ezzel az olyan, állami szintű intézkedésekre reagál, mint a közalkalmazottak bérének 7 és az iskolai alkalmazottak bérének 10 százalékos növelése, a családi adóbónusz emelése, amely az önkormányzatoknál a jövedelemadó-hányad csökkenését eredményezi, valamint az iskolák és iskolai létesítmények finanszírozását érintő változások. Somorja esetében mindez konkrétan mintegy 300 ezer eurós bevételkiesést eredményez.

Az új évben életbe lépő, a helyi adókról és illetékekről szóló rendelet kidolgozásakor fontos szempont volt, hogy az adóemelés mértéke a ház- és lakástulajdonosok esetében ne haladja meg azt a szintet, ami még ésszerűen kigazdálkodható.

Ugyanakkor szem előtt tartja azt is, hogy a vállalkozók számára is megfizethető legyen, s ne vezessen munkahelyek megszüntetéséhez. A rendelet szabályozza azok körét is, akik adó- és illeték-kedvezményben részesülnek – ilyenek a szűkös anyagi helyzetben élők, a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők és a 70 évnél idősebb lakosok.

Az úgynevezett szemétdíj módosítását célozta a 16/2022 számú rendelet elfogadása, amely mintegy 35 százalékkal növeli a hulladék-elszállítási illetéket, ez azonban csak a hulladékkezelésben részt vevő szubjektumok által bejelentett áremeléseket követi. A határozat-javaslatból kiolvasható, hogy az önkormányzat csak amolyan közvetítő szerepet tölt be a hulladékbegyűjtés során, a lakosok és a vállalkozók által fizetett illeték valójában a szemét elszállítását, elhelyezését és tárolását végző cégeknél és szervezeteknél köt ki. Azok az energia- és üzemanyag-árak, valamint a gépi berendezések karbantartási költségeinek növekedésével indokolják lépéseiket. Szlovákiában ugyanakkor 2019-től folyamatosan emelkedik a hulladéktárolási díj.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a somorjai önkormányzat saját költségére gondoskodik a kukákról, a zöld- és közterületek tisztítása és karbantartása során keletkező hulladék elhelyezéséről, az esővíz-elvezető csatornák tisztításáról. A határozat-javaslathoz beérkezett lakossági észrevételek egyébként a hulladék begyűjtésének korszerűsítésére, a hulladékszelektálás volumenének növelésére vonatkoztak.

Az önkormányzati rendeletek sorában a testület utolsóként a 17/2022 számú rendeletet vitatta meg. Ez a város fenntartói hatáskörében működő óvodák, iskolák és a művészeti alapiskola vonatkozásában szabályozza a szülők által fizetendő hozzájárulást. A határozat-tervezetet beterjesztő oktatási szakbizottság ennek emelését elsősorban az élelmiszer- és energiaárak érezhető növekedésével indokolta, az iskolai konyhák vezetőivel konzultálva az optimális megoldást. Ami az étkeztetést illeti, az oktatási minisztérium által 2023-ra meghatározott hozzájárulási irányelvekkel összhangban a somorjai óvodákban január 1-től a szülők napi 2,10 euróval járulnak majd hozzá gyermekük tízóraijához, ebédjéhez és uzsonnájához, míg az alapiskolák alsó tagozatán az ebéd árához 1,70 euróval, a felső tagozaton pedig 1,90 euróval naponta. Így garantálható, hogy a nevelési és tanintézmények konyháinak szolgáltatásait igénybe vevők – a nyugdíjasokat is beleértve – továbbra is minőségi étkeztetést kapjanak. A városi fenntartású Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola nyújtotta képzés esetében a szülőknek a hozzájárulás 50-100 százalékos emelkedésével kell számítaniuk, attól függően, hogy gyermekül csoportos vagy egyéni foglalkozáson vesz-e részt.

A felsorolt, a képviselő-testület által elfogadott rendeletek kapcsán Orosz Csaba polgármester elmondta: fontos szem előtt tartani, hogy városunkban utoljára 2019-ben került sor a helyi adók és illetékek emelésére.

„Az önkormányzatok, így a somorjai is, általában csak alkalmazkodnak a piaci résztvevők és a szolgáltatók által megszabott árakhoz. Különösen érvényes ez a hulladékelszállítási illeték esetében, de más területeket is említhetnék. Az ingatlanadók tekintetében nagyon fontos, hogy nem egységesen emeltük meg, hanem igyekeztünk szem előtt tartani a lakosok és a vállalkozók lehetőségeit. Ugyanakkor határozottabban nyúltunk az ágyadónak is nevezett turisztikai adóhoz, mivel azt úgysem a hotel- vagy panzió-tulajdonos fizeti meg, hanem beépíti a szállásdíjba. Mindent egybevetve úgy vélem, hogy a rendeletek elfogadásának és végrehajtásának köszönhetően a somorjai önkormányzat működőképes marad, s nem kényszerül majd intézmények, létesítmények bezárására” – tette hozzá.

Az ülés további napirendi pontjai ingatlan-értékesítési és -bérbeadási szándék, valamint teherszerződés elfogadására irányultak, majd a plénum megvitatta és jóváhagyta a városi főellenőr ellenőrzési tervét 2023 első felére. A testület döntött a képviselő-testületi ülések 2023-as időpontjairól is.

A tegnap elfogadott rendeletek teljes terjedelmükben városunk honlapján, az Otvorené mesto szekcióban lesznek elérhetők.

Somorja képviselő-testülete legközelebb 2023. február 9-én ülésezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.