2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2021. Február 26. 10:41, péntek | Helyi
Forrás: samorin.sk

Somorja: Évértékelést tartott az Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka

Somorja: Évértékelést tartott az Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka

A Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület életére is kihatottak a járványügyi korlátozások. A samorin.sk városi weboldal munkatársai ezért Ürge Lajos parancsnokot kérdezték a tavalyi évről.

„Tavaly még megszervezték az újévi városi tűzijátékot, ott ügyeltünk a biztonságra, a hagyományos újévi focitornát is megtartottuk és ellátogattunk több járási testület, valamint a baráti csehországi Uhersky Brod-i tűzoltótestület ülésére. Testvértestületünket, a magyarországi bősárkányi tűzoltókat azonban nem tudtuk meglátogatni, mivel éppen a hagyományos somorjai tűzoltóbál idején zajlott az ülésük. Tavaly februárban vendégül láttuk a litomericei székhelyű Sdruzení pro obnovu hasicskych tradic Polgári Társulás vezetőségét. Jindrich Hejduk elnök és munkatársai is meghívtak bennünket a 2020-as nemzetközi kiállításra, továbbá felkértek bennünket, hogy tartsunk bemutatót a nemzetközi tűzoltófesztivál és -kiállítás ünnepi megnyitóján. Sajnos ez a kiállítás már nem valósulhatott meg” – mondta el Ürge Lajos.

A járványügyi korlátozások miatt le kellett állítani a szakmai továbbképzéseket és gyakorlatokat, az utánpótlásképzést. Természetesen a fúvószenekar sem próbálhatott. Mindezek mellett továbbra is készültségben vannak az önkéntes tűzoltók, és a felszerelést is karbantartják, hogy ha szükség lenne a segítségükre, készen álljanak. Folyamatosan fertőtlenítik az állomást és a berendezéseket. A városvezetés kérésére rendszeresen fertőtlenítették az óvodák játszótereit is. „A német Dräger vállalattal közösen terveztünk kiképzést a cég új Fire Dragon poligonján. Ez egy új kiképzőkonténer, amit Csehországban használtak először, Szlovákiában pedig csak Somorján terveztek kiképzéseket, de az évvégi korlátozások miatt ezek is elmaradtak, ami miatt sajnos hónapokon át tartó munkánk veszett kárba” – árulta el a tűzoltóparancsnok.

Az év végi rendezvények sorra elmaradtak, például a város polgármesterének díjáért kiírt hagyományos tűzoltóverseny, és a hagyományos halottak napi megemlékezés, amikor a tűzoltók elhunyt társaikra emlékeznek. A decemberi Mikulás-járás, a történelmi tűzoltótechnikákat bemutató kelet-szlovákiai kiállítás, a Budapestre tervezett 3. Kárpát-medencei Tűzoltózenekari Találkozó is.

„Az objektív okok miatt megnyirbált költségvetés ellenére is sikerült új eszközöket beszereznünk. A város vezetése részletfizetésre vásárolt a testületnek egy magasnyomású kompresszort, amellyel a jövőben a légzőkészülékek palackjait tudjuk az eddiginél sokkal rövidebb idő alatt feltölteni. Denis Sabre tűzoltókocsit kaptunk az Országos Tűzoltó és Mentőtestülettől, ennek javításán, a felszerelés beszerzésén és beszerelésén dolgoznak jelenleg a gépészeink Berky Péter segítségével. Vagyis elmondhatom, hogy nem tétlenkedtünk. A járvány első hulláma után még megszerveztük a tűzoltók hagyományos családi napját, volt időnk a szertár és a technikai eszközök alaposabb javítására és karbantartására. Folytattuk a szertár udvarának felújítását, fákat, bokrokat ültettünk, gyepszőnyeget fektettünk le és sorompót szereltünk fel a főbejárathoz” – zárta a parancsnok.

samorin.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.